"Det mest okänsliga och förnedrande jag läst i er tidning" skriver Timbuktu i ett mejl till Metros chefredaktör.
"Det mest okänsliga och förnedrande jag läst i er tidning" skriver Timbuktu i ett mejl till Metros chefredaktör. - Foto: Dan Hansson /SVD / Scanpix och Faksimil

"Metro förnedrade mig"

En serieruta i gårdagens Metro har retat upp Timbuktu - som kallar serien rasistisk.


Timbuktus tidigare strider

Det är inte första gången som Timbuktu reagerar mot främlingsfientlighet och rasism i sin omgivning. När Alexander Bard på Facebook hånade skådespelaren Richard Sseruwagi genom att kalla honom tönt och neger reagerade Timbuktu. "Vilken jäävla jubelåsna du är" skrev Timbuktu om Alexander Bard, även då på Twitter.

Han har även kastat ut främlingsfientliga norska Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen från sin loge efter en spelning i Norge.

Serien "Inrutrat" av Frode Överli som publicerades i gårdagens Metro har retat Jason Diakité, alias Timbuktu. Artisten har i starka ordalag twittrat om händelsen.

"Toleransen för rasism i svensk media har nu nått gränsen. Från DAGENS Metro" skriver Timbuktu på sin Twitter, följt av en länk till bilden.

Mejlade chefredaktören

Timbuktu postade sedan en skärmdump på det mejl som han skickade till Metros chefredaktör och ansvarige utgivare Per Gunne.

"Frode Överlis serie från Metro 011012 var det mest okänsliga och förnedrande jag har läst i er tidning. Ett glasklart fall av ignorans och en total avsaknad av insikt i hur det känns att bli utsatt för rasism" skriver Timbuktu.

"Borde inte ha publicerats"

Chefredaktör Per Gunne säger, med facit i hand, att serien inte borde ha publicerats.

- Frode Överli är en känd och framgångsrik serietecknare som gör seriestrippar som skämtar med olika människor. Den här gången skämtade han om kannibaler, och det har uppfattats som rasistiskt, säger Per Gunne och fortsätter:

- Den borde inte ha publicerats. Vi har nolltolerans mot rasism på Metro.

Samtidigt säger han att man ska hålla ett extra öga på serien framöver, så att något liknande inte inträffar.

- Vi vill ha en rolig och provocerande serie i Metro, men det ska inte vara någon rasistisk serie, säger han.

Explosion efter Timbuktus twitter

I går eftermiddag hade han bara pratat om serien med en person, säger Per Gunne. Men efter att Timbuktu twittrade har ett 50-tal personer hört av sig om serien. Per Gunne säger att samtliga får svar, och han ber också om ursäkt för serien.

- Vi ber förbehållslöst om ursäkt, säger han.

Nyheter24 har även sökt Jason "Timbuktu" Diakité. Hans pressansvarige låter dock hälsa att han är väldigt upptagen och troligtvis inte har tid att svara.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!