Rasism

Vad är rasism?


Rasism är en form av diskriminering som där vissa människor ses som mindre värde på grund av bland annat deras hudfärg, etnicitet, nationalitet, religion eller kultur.


Vad betyder rasism i praktiken?


Den diskriminering som rasism innebär kan handla om att neka människor jobb, bostäder eller utbildning på grund av exempelvis deras hudfärg eller etnicitet. 


Rasism kan också ta sig uttryck i hatbrott, där människor utsätts för våld eller hot på grund av hur de ser ut eller var de kommer ifrån. 


Rasismens påverkan på samhället


Rasism kan leda till att människor känner sig isolerade och utanför samhället. Därför jobbar många människor aktivt med att bekämpa rasism på alla nivåer, från individuella handlingar till strukturella problem i samhället.


Rasism är dessutom inte bara ett problem för de som utsätts för det, utan det påverkar samhället som helhet. När människor diskrimineras på grund av sin hudfärg eller etnicitet, hindras de från att bidra till samhället på lika villkor. Detta kan leda till att samhället går miste om viktiga och värdefulla resurser och perspektiv. 

25 Nov, 20:18
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok reagerar starkt på SD-ledaren Jimmie Åkessons tal. Han säger att det nu inte räcker för regeringen att bara ta avstånd från uttalandet.
12 Nov, 11:14
Med hjälp av stereotyper, kodade meddelanden och medeltida konspirationsteorier sprids judehat på sociala medier. Det är inte så att antisemitismen uppstod nu. Men det är en lavinartad ökning, säger Hanna Nir vid Judiska ungdomsförbundet i Sverige.
9 Nov, 22:18
De svenska basketdamerna fick en smakstart på EM-kvalet. Sverige besegrade Storbritannien med 64–62 i premiären borta i Manchester. Det trots att Sverige var utan sin kanske största stjärna på damsidan.
7 Nov, 16:58
Juventus stjärnor Dusan Vlahovic, Moise Kean och Weston McKennie utsattes för rasistiska tillmälen inför och efter matchen i Florens.
5 Nov, 21:04
Mängder av problem har fått användare och annonsörer att fly från X, tidigare Twitter. Bluesky är en av utmanarna. Dit har flera vänsterprofiler sökt sig för ett lugnare samtalsklimat, bland andra Vänsterpartiets tidigare ledare Jonas Sjöstedt.
3 Nov, 12:44
Konstfacks rektor får kritik för ett mejl som skickats ut till skolan som svar på ett studentupprop om eldupphör i Gaza, rapporterar Svenska Dagbladet.
25 Okt, 19:38
Verbala kränkningar och diskriminering i såväl vardagsliv som på arbets- och bostadsmarknaden. Nära hälften av personerna med afrikanskt ursprung som deltar i en ny EU-studie vittnar om att de har utsatts för rasism.
24 Okt, 17:10
Amanda Zahui kritiserar Svenska basketbollförbundet för rasism – men förbundet hävdar att man jobbar med frågan dagligen. Då har man inte gjort det tillräckligt bra, säger förra stjärnan Nina Baresso till TT.
23 Okt, 18:54
Landslagsstjärnan Amanda Zahui slutar i basketlandslaget. Det är mycket man svept under mattan, säger hon.
9 Okt, 09:38
Även svenska bibliotekarier utsätts för påtryckningar från politiker om vilka böcker som ska finnas i bokhyllorna, uppger "Kulturnytt" i Sveriges Radio.
3 Okt, 10:44
Misstänkt rasism utreds av Svenska basketbollförbundet efter att Malbas-supportrar anklagas för att ha sjungit en ramsa med "n-ordet" under en match mot RIG Mark. – Det här ska inte få hända. Matchen borde ha stoppats, säger RIG Marks tränare Michael Bree.
1 Okt, 08:02
Bevara det som ingen ser är rådet Pedro får av sin far. Annars tränger hudfärgen igenom kroppen och bestämmer livet. Rasismen förvandlar människan på djupet, konstaterar den brasilianske författaren Jeferson Tenório.
27 Sep, 02:42
Golden Globe-galan vill hylla de mer populära filmerna och har inrättat en nya kategori till galan i januari. Och det kan bli ett pris för bästa ståupp.
25 Sep, 09:28
Gymnastikstjärnan Simone Biles reagerar starkt på en video som visar en svart irländsk flicka som inte får en medalj efter en tävling. "Det finns inte plats för rasism i någon idrott", skriver amerikanskan på X.
20 Sep, 02:56
Ledare från flera muslimska länder, däribland Turkiet, Iran och Qatar, fördömde koranbränningar i FN:s generalförsamling på tisdagen.
19 Sep, 10:58
Tyskland förbjuder en lokalavdelning av den USA-baserade nynazistiska gruppen Hammerskins, meddelar landets inrikesdepartement på tisdagen.
19 Sep, 05:32
Övergrepp, rasistisk retorik och dumpningar i öknen. Det hårda klimatet för svarta migrantarbetare i Tunisien och Libyen är den främsta "push-faktorn" bakom migrantvågen mot Lampedusa. Tunisien är inte ett säkert tredje land, konstaterar Måns Molander, nordisk chef för Human Rights Watch.
12 Sep, 19:16
Bistra vittnesmål från sexhandelns överlevare får engagemanget att öka i EU-parlamentet om att införa samma regler som i Sverige. Det här är inga tjänster som utförs – det är våldtäkter, säger svenska ledamoten Abir Al-Sahlani (C).
10 Sep, 07:44
Fyra år efter succédebuten "Les Miserables" är franska regissören Ladj Ly tillbaka med en ny film: Les Indesirables. Det är en brännande och väldigt personlig skildring av livet i förorten.
8 Sep, 12:40
Efter en stormig politisk sommar stod hela tre förtroendeomröstningar på agendan för de finländska riksdagsledamöterna under fredagen. I omröstningarna fick såväl landets regering som två ministrar fortsatt förtroende.
1 2 3 4 ... 65