Rasism

Vad är rasism?


Rasism är en form av diskriminering som där vissa människor ses som mindre värde på grund av bland annat deras hudfärg, etnicitet, nationalitet, religion eller kultur.


Vad betyder rasism i praktiken?


Den diskriminering som rasism innebär kan handla om att neka människor jobb, bostäder eller utbildning på grund av exempelvis deras hudfärg eller etnicitet. 


Rasism kan också ta sig uttryck i hatbrott, där människor utsätts för våld eller hot på grund av hur de ser ut eller var de kommer ifrån. 


Rasismens påverkan på samhället


Rasism kan leda till att människor känner sig isolerade och utanför samhället. Därför jobbar många människor aktivt med att bekämpa rasism på alla nivåer, från individuella handlingar till strukturella problem i samhället.


Rasism är dessutom inte bara ett problem för de som utsätts för det, utan det påverkar samhället som helhet. När människor diskrimineras på grund av sin hudfärg eller etnicitet, hindras de från att bidra till samhället på lika villkor. Detta kan leda till att samhället går miste om viktiga och värdefulla resurser och perspektiv. 

igår 12:42
En tolvårig judisk flicka utsattes i helgen för en brutal våldtäkt i en förort till Paris. Nu har två tonåringar häktats för gängvåldtäkten, som ska ha haft antisemitiska förtecken. Dådet ökar spänningarna inför Frankrikes stundande nyval.
igår 09:10
Ytterligare ett knivdåd har skett i ett köpcentrum i finländska Uleåborg där en högerextremist knivhögg en tolvåring förra veckan. Attacken tros vara rasistiskt motiverad.
10 Jun, 14:58
Real Madrid-stjärnan Vinicius Junior fick utstå rasism från läktarhåll i den spanska ligamatchen mot Valencia i maj 2023. Nu döms tre personer till åtta månaders fängelse.
8 Jun, 15:26
I EU-valet 2019 röstade inte ens var femte invånare i Rosengård. I år används LVU-kampanjen, koranbränningar och kriget i Gaza som nya argument mot att delta i valet. Det har skapat en misstänksamhet mot myndigheter, säger Kotada Yonus.
7 Jun, 06:02
Det enda sättet att bevara yttrandefriheten är att ta kampen och inte ge efter för krav på inskränkningar. Det hävdar Richard Malka, mångårig advokat för satirtidningen Charlie Hebdo. Vi tror oss köpa fred, men i själva verket förbereder vi oss för krig om vi viker oss nu.
6 Jun, 05:00
Amnesty pressar Fifa att teckna bindande överenskommelser med Saudiarabien om att förhindra människorättskränkningar inför fotbolls-VM 2034. Om de inte kan visa att de vidtar åtgärder för att förbättra situationen så borde Fifa inte ge dem mästerskapen, säger sakkunniga Maja Åberg.
23 Maj, 13:18
Hon var bara 16 år när hon höll tal på en Black Lives Matter-demonstration och inför det amerikanska presidentvalet i höst uppmanar hon alla att rösta. Tennisstjärnan Coco Gauff har själv fortsatt att använda sin plattform i ett försök att förändra världen. Vi ska alla använda den makt vi har, säger 20-åringen.
17 Maj, 06:42
Palestinska fotbollsförbundet krävde under Fifakongressen i Bangkok att sanktioner riktas mot Israel och att de ska kunna portas från det internationella förbundet. Den palestinske ordföranden Jibril Rajoub ansåg att det skulle ske omedelbart.
16 Maj, 13:25
Händerna korsade vid handlederna och höjda i luften. Det är tecknet Fifa vill att spelare använder för att påkalla domarens uppmärksamhet vid incidenter som rör rasism eller diskriminering.
10 Maj, 06:02
Fallande opinionssiffror får italienska ytterhögerpartiet Lega att darra inför EU-valet. Motvapnet blir en sparkad general, anklagad för såväl homofobi som rasism.
9 Maj, 10:34
Edward Dwight var nära att bli världens första svarta astronaut. Nu laddar 90-åringen för att i stället bli den äldsta personen i rymden. Jag är redo att åka.
8 Maj, 06:54
Att kalla palestinasjalen för en politisk symbol är rasism, menar Eric Saade. Han slår nu tillbaka mot kritiken efter att han burit sjalen runt handleden under tisdagens framträdande vid Eurovision Song Contest. Nu möts han av stöd från flera kända profiler.
3 Maj, 19:02
Antalet anmälda hatbrott med antisemitiska motiv har ökat kraftigt sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, enligt en ny rapport. Det är skrämmande läsning, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
30 Apr, 22:34
Den spanska landslagsstjärnan Nico Williams drabbades av rasism när hans Athletic Bilbao mötte Atlético Madrid i La Liga-fotbollen i söndags. Jag hörde apljud när jag skulle lägga en hörna, säger 21-åringen. Nu straffas huvudstadsklubben med böter och stängd läktarsektion i två matcher.
27 Apr, 13:08
Över 2 000 personer samlades på lördagen för en manifestation utanför teatern i Gubbängen i södra Stockholm, där ett politiskt möte attackerades tidigare i veckan. Det var en terrorhandling och det kan vi aldrig acceptera, sade riksdagsledamoten Amanda Lind (MP).
24 Apr, 19:16
Ett evenemang arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet attackerades av maskerade män. Tre personer har förts till sjukhus, enligt polisen. Helt plötsligt stormade det in unga, helt maskerade män som har saker som det ryker om i händerna, säger Anna Wallgren, ordförande för Miljöpartiet i Stockholm.
22 Apr, 09:02
Utredningar av "individer och händelser" pågår just nu på Skänningeanstalten, uppger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmberg för P4 Östergötland.
18 Apr, 15:42
Barcelona tvingas betala runt 290 000 kronor i böter och får inte sälja bortabiljetter till herrlagets nästa bortamatch i Europa.
2 Apr, 11:57
Identitetens komplexitet och kolonialismens bittra arv genomsyrade allt i Maryse Condés litterära värld. En av Karibiens mest framstående författare, som vägrade alla enkla epitet, har avlidit.
30 Mar, 05:46
Ett tadzjikiskt kafé sätts i brand. Män med "asiatiska drag" utsätts för godtyckliga poliskontroller. Ryska Telegramkonton uppmanar till våldsamma hämndaktioner. För miljoner centralasiater i Ryssland är tillvaron oviss efter terrorattacken i Moskva.
1 2 3 4 ... 67