Rasism

Vad är rasism?


Rasism är en form av diskriminering som där vissa människor ses som mindre värde på grund av bland annat deras hudfärg, etnicitet, nationalitet, religion eller kultur.


Vad betyder rasism i praktiken?


Den diskriminering som rasism innebär kan handla om att neka människor jobb, bostäder eller utbildning på grund av exempelvis deras hudfärg eller etnicitet. 


Rasism kan också ta sig uttryck i hatbrott, där människor utsätts för våld eller hot på grund av hur de ser ut eller var de kommer ifrån. 


Rasismens påverkan på samhället


Rasism kan leda till att människor känner sig isolerade och utanför samhället. Därför jobbar många människor aktivt med att bekämpa rasism på alla nivåer, från individuella handlingar till strukturella problem i samhället.


Rasism är dessutom inte bara ett problem för de som utsätts för det, utan det påverkar samhället som helhet. När människor diskrimineras på grund av sin hudfärg eller etnicitet, hindras de från att bidra till samhället på lika villkor. Detta kan leda till att samhället går miste om viktiga och värdefulla resurser och perspektiv. 

2 Apr, 11:57
Identitetens komplexitet och kolonialismens bittra arv genomsyrade allt i Maryse Condés litterära värld. En av Karibiens mest framstående författare, som vägrade alla enkla epitet, har avlidit.
30 Mar, 05:46
Ett tadzjikiskt kafé sätts i brand. Män med "asiatiska drag" utsätts för godtyckliga poliskontroller. Ryska Telegramkonton uppmanar till våldsamma hämndaktioner. För miljoner centralasiater i Ryssland är tillvaron oviss efter terrorattacken i Moskva.
29 Mar, 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".
25 Mar, 17:40
Den brasilianske Real Madridstjärnan Vinícius Junior brast ut i gråt när han fick frågor på en presskonferens om de rasistiska påhopp han fått utså från publiken i den spanska ligan. Jag tappar mer och mer lusten att spela men jag fortsätter kämpa, säger han inför träningslandskampen mellan Brasilien och Spanien som arrangeras just i antirasistiskt syfte.
19 Mar, 06:59
Real Madrid har anmält nya rasistiska påhopp på den brasilianske anfallsstjärnan Vinicius Junior.
6 Mar, 12:04
Republikanen Nikki Haley hoppar av primärvalskampen i USA efter supertisdagens nederlag – men ställer sig inte omedelbart bakom konkurrenten, expresident Donald Trump.
4 Mar, 22:16
Fotbollsstjärnan Sam Kerr, till vardags i Chelsea, ställs inför rätta nästa år. 30-åringen från Australien anklagas för att ha rasistiskt trakasserat en polis, skriver The Guardian. Detta ska ha inträffat i London tidigare i år.
4 Mar, 15:16
Real Madrids Vinícius Júnior fick sin revansch på Mestalla-stadion i Valencia, där han tidigare blivit utsatt för rasistiska påhopp. Men vad det verkar fick han också ta emot nya smädelser.
22 Feb, 19:36
En man som körde ihjäl flera medlemmar i en muslimsk familj i den lilla staden London i Ontario, Kanada, sommaren 2021 har dömts till livstids fängelse.
22 Feb, 11:30
Det har utmålats som "vinna eller försvinna" för Nikki Haleys satsning på Vita huset. Den förra FN-ambassadören ligger under rejält mot expresident Donald Trump inför helgens primärval i hemstaten South Carolina.
12 Feb, 13:49
Partiet Nyans vill värva Jamal El-Haj. Den nuvarande partiledaren Mikail Yüksel kan till och med tänka att ge upp sin post. Jag skulle erbjuda mig att avgå som partiledare och nominera honom i stället, säger Yüksel.
27 Jan, 22:48
Milans målvakt Mike Maignan utsattes för rasism i förra helgens ligamatch mot Udinese. I hemmamötet med Bologna, 2–2, på lördagen bröts matchen en kort stund för en manifestation mot rasism.
23 Jan, 03:44
Den italienska Serie A-klubben Udinese stänger av en av sina supportrar på livstid. Mannen agerade rasistiskt mot Milans målvakt Mike Maignan i Udineses hemmaförlust i lördags.
22 Jan, 10:52
Milans målvakt Mike Maignan utsattes för rasism i matchen mot Udinese. Nu vill Fifas ordförande Gianni Infantino införa hårdare straff. Vi måste införa automatisk förlust för lag vars supportrar uttrycker rasism, säger han.
22 Jan, 07:26
Sverigedemokraternas Richard Jomshof anser att halvmånar, minareter och andra symboler för islam bör förbjudas i det offentliga rummet på samma sätt som hakkors.
22 Jan, 07:24
Hon är nu det enda hotet mot Donald Trump. Den republikanska presidentaspiranten och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley försöker locka väljare med ett förhållandevis positivt budskap och är "bara" 52 år.
21 Jan, 21:08
Floridaguvernören Ron DeSantis ger upp försöken att bli Republikanernas presidentkandidat och ställer sig bakom expresident Donald Trump.
19 Jan, 15:20
Kroatiska supportrar kastades ut från läktaren av säkerhetsvakter under torsdagens EM-match i handboll mellan Kroatien och Frankrike (32–34).
16 Jan, 20:10
Med Donald Trumps Iowaseger i ryggen drar USA:s primärvalsturné vidare till New Hampshire – där Nikki Haley kan göra en framryckning. New Hampshires republikaner har alltid tyckt ganska illa om Trump, säger statsvetaren Chris Galdieri.
16 Jan, 17:02
Spansk domstol lägger ned fallet om rasistiska påhopp riktade mot Vinicius Junior.
1 2 3 4 ... 66