Söndag 24 Okt
Stockholm

Kissies farliga beroende - riskerar förgiftas

Kissie dricker den sockerfria versionen av drycken - något som kanske kan vara bättre.
1 av 4
Kissie dricker den sockerfria versionen av drycken - något som kanske kan vara bättre. Foto: EEROBILD / All Over Press.
Kissie med sin bror Peter Nilsson, som ofta följer med på köpet när Kissie är i görningen. Mest känd är han för sin låt "Skjorta kavaj och röda byxor".
2 av 4
Kissie med sin bror Peter Nilsson, som ofta följer med på köpet när Kissie är i görningen. Mest känd är han för sin låt "Skjorta kavaj och röda byxor". Foto: YESSICA THOR/FINEST
Kissie lever ett liv i sus och dus. Här dricker hon lite bubbel i en limo. Frågan är om det är så myket bättre.
3 av 4
Kissie lever ett liv i sus och dus. Här dricker hon lite bubbel i en limo. Frågan är om det är så myket bättre. Foto: Patrik Österberg/All over press
Alexandra "Kissie" Nilssons beroende kan vara skadligt för kroppen.
4 av 4
Alexandra "Kissie" Nilssons beroende kan vara skadligt för kroppen. Foto: All Over Press/Eero Hannukainen

Bloggerskans beroende kan påverka hälsan. – Riskerar mild koffeinförgiftning och ökad hjärtfrekvens, säger Emma Halldin AnkarBerg på Livsmedelsverket till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om energidrycker

Energidrycker som bland annat innehåller taurin, koffein och kolhydrat är Livsmedelsverkets råd att dryckerna inte är lämpliga som törstsläckare, inte heller som vätskeersättning vid fysisk ansträngning samt att de inte är lämpliga att kombinera med alkohol.

Fem burkar av energidrycken Red Bull - det är vad storbloggerskan Alexandra "Kissie" Nilsson säger sig dricka per dag. Ett intag som kan vara skadligt för 20-åringen.

Enligt Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, kan det påverka bloggerskans hälsa negativt.

Vad riskerar man när man dricker energidrycker i stora mängder, som fem burkar per dag?

– Man riskerar en mild koffeinförgining, framförallt om man konsumerar stora mängder under kort tid och om man ej har något i magen. Man kan bli yr i huvudet, må illa, få ont i magen och ökad hjärtfrekvens, säger hon till Nyheter24.

Vad händer om man slutar dricka drycken, känner man ett sug efter det som att man är beroende?

– Kroppen vänjer sig vid koffein till viss del, ur kofeinsynpunkt är det som fem koppar kaffe. Ju tätare man dricker desto mer ökar även risken. Barn och ungdomar är heller inte lika tåliga som vuxna för koffein.

Flera har dött

Det har tidigare rapporterats flera dödsfall som tros bero på ett intag av energidryck. 2007 skrev Expressen att tre unga, friska, människor plötsligt dött av oförklarlig anledning, men i samband med att de druckit Red Bull. En av orsakerna ska vara att ämnet taurin, som finns i drycken, kan störa hjärtats rytm - något som kan orsaka plötslig död.

Kommentera
Kopiera länk
Dela