Torsdag 23 Sep
Stockholm

Marie Plosjö: "Man kan vara hur kåt som helst och ändå ha en gräns"

Marie har lämnat Sverige för ett lugnare liv på Gran Canaria tillsammans med fästmannen och katterna.
1 av 4
Marie har lämnat Sverige för ett lugnare liv på Gran Canaria tillsammans med fästmannen och katterna. Foto: Papparissi
Marie satsar numera på att livnära sig på konsten - här är ett av hennes verk.
2 av 4
Marie satsar numera på att livnära sig på konsten - här är ett av hennes verk. Foto: Papparissi
Marie Plosjö i lång intervju om livet som glamourmodell, mordhoten och rättegången mot Bingo Rimér.
3 av 4
Marie Plosjö i lång intervju om livet som glamourmodell, mordhoten och rättegången mot Bingo Rimér. Foto: Papparissi
"Jag spikar inte saker utan har drömmar och hoppas att en del uppfylls", säger hon om framtiden,
4 av 4
"Jag spikar inte saker utan har drömmar och hoppas att en del uppfylls", säger hon om framtiden,. Foto: Papparissi

INTERVJU. Nyheter24:s Mimmi Lexander har tagit ett snack med Marie Plosjö om livet som glamourmodell, mordhoten, rättegången mot Bingo Rimér och varför hon var på väg att konvertera till judendomen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Marie Plosjö

Född: 1976 i Bjuv

Yrke: Tidigare glamourmodell som prytt framsidor av bland annat Slitz, FHM, Moore Magazine och medverkat i “Paradise Hotel”. Även jobbat som hudterapeut och makeup-artist, klubbvärdinna och konfrencier. Är idag vd för en stor bloggportal.

Marie har målat och ställt ut tavlor sedan nio års ålder. Hon satsar nu helhjärtat på sin konst som finns att se här.

Aktuell med: Ställer just nu ut sina tavlor på Restaurang Smaklöken i Bjuv. Kommande vernissage på Gran Canaria och i Tyskland under sommaren.

 

Marie Plosjö pryder omslag efter omslag i herrtidningshyllan och skapar ramaskri när hon 2005 ligger med Natacha Peyres kille i dokusåpan “Paradise Hotel”. Plosjö blir snabbt ett välkänt namn.

Hon talar ut i media om att hon blivit våldtagen. Senare anmäler hon flickfotografen Bingo Rimér för att olagligt ha sålt vidare bilder på henne och systern Monia, men förlorar i rätten och tvingas betala 300 000 kronor för att täcka hans rättegångskostnader. Sedan blir det tyst. Marie flyttar till Gran Canaria. Och sadlar om till konstnär.

Du verkar ha lämnat utviken bakom dig, saknar du det?
– Jag har inte lämnat det bakom mig, jag prioriterar det bara inte. Dyker det upp bra erbjudanden så tar jag chanser i livet. Om det skulle finnas någon som skulle vilja ha mig på omslaget när jag är 50 år så hade jag gjort det så länge jag trivts i mig själv. Men att aktivt jobba som glamourmodell saknar jag inte direkt. Jag hade rätt hög press på mig när jag var yngre och ville vara perfekt.

Många utvikningstjejer får ta mycket skit, du måste ha hört en del rykten om dig själv genom åren. Vilket är det absolut värsta?
– Ja, gud ja! Jag har varit förföljd av underliga rykten hela livet. Jag var oskuld fram tills jag var 18 år, men innan dess så gick det en massa rykten om alla killar jag hade haft sex med. På fester satt killar och snackade om vilket bra ligg jag var. Jag älskade att klä mig utmanande, men jag var oskuld. Men det värsta ryktet måste ha varit att min pappa skulle vara min och min systers hallick. Det är ju så sjukt så det blir komiskt!

Hur hanterade du det?
– Just de här ryktena kan jag inte annat än skratta åt. De är så absurda att jag kan dra det som ett skämt för dem som känner mig och min pappa.

“En bra förebild”

Du har bloggat om att en god förebild är en person som inte röker, inte dricker och inte tar droger. Du har själv festat en del. Var går gränsen?
– Riktlinjerna var för min egen del och saker som jag tycker är viktiga att upprätthålla. Jag kommer aldrig någonsin påstå att det är bra att till exempel dricka alkohol. Skulle jag röka så skulle jag skada mig själv och min omgivning. Och jag har inte festat så mycket faktiskt. Jag har haft perioder då jag gjort det. Det var en period på max tre månader efter det att jag varit med i “Paradise Hotel”. Då mådde jag dåligt och ville bara slippa tänka på allt som gjorde så ont. Sen hade jag en festperiod efter att ett förhållande tog slut några år senare som varade i cirka två månader. Det har varit ett sätt för mig att slippa tänka på sorger och jobbiga beslut.

Tycker du själv att du är en bra förebild?
– Jag tycker att jag är en bra förebild på så sätt att jag har väldigt lätt att sätta mig in i andra människors känslor. Känner mycket sympati och har ytterst svårt att döma. Jag kämpar med att förbättras som medmänniska och kämpar med mina brister.

Hur viktigt är det för dig att se bra ut?
– Jag är inte särskilt fåfäng. Jag är ganska bekväm i mig själv och känner att om jag bara vill så kan jag vara outstanding. Att veta att jag kan om jag orkar och vill känns helt okej för mig. Jag behöver inte vara skitsnygg varje dag. Det orkar jag inte. Jag gillar att vara enkel och naturlig som jag oftast är men ibland är det kul att "klä ut sig" och bli en glamourös donna.


“Man kan vara hur kåt som helst och ändå ha en gräns”

Du var väldigt frispråkig i en sexintervju med tidningen Bon för ett par år sedan – skulle du berätta lika mycket idag?
– Jag har lätt för att prata om sex med en betoning på sex med respekt. Jag har velat få lika möjligheter för killar och tjejer. Tjejer ska inte behöva skämmas för sin lust. Jag valde att vara med i Bon för att visa att man kan vara hur kåt som helst och ändå ha en gräns. När det gäller sex så är det otroligt viktigt att vara lyhörd för den andra människans behov. Idag skulle jag kanske vara mer noga med att från början poängtera vissa detaljer som var viktiga för mig att få med. Som att alltid visa hänsyn. Att ett nej alltid är ett nej.

Det blev en stor grej i media efter du berättat offentligt om att du blivit våldtagen. Vad fick du för reaktioner efter det?
– Jag fick otroligt mycket stöd och styrka i att jag hjälpte andra tjejer som varit med om liknande händelser. Men det fanns ju de som tyckte att jag fick skylla mig själv eftersom jag vikt ut mig i herrtidningar och fick vad jag förtjänade. Det fanns andra som påstod att det inte kunde vara sant, för sådant pratade man inte högt om. Jag blev även mordhotad och utsatt för mycket kränkande kommentarer, men i det stora hela så var det skönt för det var en process att bearbeta allt som hänt.Ångrar sin medverkan i “Paradise Hotel”

Om du fick möjligheten att idag prata med dig själv som 17-åring, vad skulle du säga då?
– "Du ska aldrig behöva göra något mot din vilja för du är rädd att såra andra. Du äger rätten till din egna kropp och din själ, INGEN har rätt att inte respektera din vilja. Låt ingen trampa på dig. Du har rätt att säga ifrån och rätt att bli arg."

Det låter som att du gjort saker du ångrar och skulle vilja ha ogjort?
– Om jag gjort något annorlunda så kanske jag inte träffat min älskade kille och levt på underbara Gran Canaria och då hade jag kanske inte fått ha mina katter i mitt liv. Jag skulle inte våga säga att jag velat göra något annorlunda. Men om jag kunnat ändra saker och ändå ha vissa saker som jag har i dagens läge så skulle jag definitivt aldrig ha varit med i “Paradise Hotel”.

Det blev ett himla liv efter din medverkan i "Paradise Hotel" - du anklagades för att ha gått bakom ryggen på din vän Natacha Peyre och haft sex med hennes pojkvän David Lotfi. Vad hände egentligen?
- Jag kom in senare i programmet och hade ingen aning om att Natacha och David var ett par. David tog sin chans och lurade både mig och Natacha. Jag är inte intresserad av andra tjejers pojkvänner. Jag och Natacha var inte heller bästa vänner, vi kände varandra sedan tre månader tillbaka på ett ungefär. Men jag brydde mig mycket mer om Natacha än David.


Gick kurs för att konvertera till judendomen


Finns det någonting annat i ditt liv du ångrar?
- Jag hängde upp mig på samma kille i totalt elva år i förhoppning om att jag skulle bli accepterad för den jag var. Han var jude, och det var en kamp mot religionen nästan från början. Jag gjorde mycket för att bli godkänd. Jag började med att läsa hebreiska eftersom jag då skulle slippa konvertera. Sen var det inte tillräckligt. Efter några år började jag en konverteringskurs, men jag hoppade av efter nio månader eftersom jag inte kände något stöd. Därefter ville han att jag skulle flytta till Israel. Kraven ökade för varje steg jag tog. Men kärleken övervinner inte allt. Det är en romantisk illusion att det ska vara så enkelt. Är det för komplicerat så är det bättre att gå vidare.

Har det här fått dig att se annorlunda på olika religioner?
- Jag anser att religion är något bra så länge det gör människor starkare och som gör att människor känner kärlek inför varandra. Jag är emot människors tolkningar av religion som innebär det motsatta. En högre makt borde vara kärlek och det är enligt mig motsägelsefullt att älska en högre makt som motsätter sig den högsta och finaste känslan, det vill säga kärlek.


Granne med Skarsgård

Du åt frukost på Gran Canaria med Fredrik Reinfeldt och hans familj för ett år sedan. Hur kom det sig?
– Vi var inbjudna för att göra ett exklusivt reportage om ett hotell när vi fick höra att Fredrik Reinfeldt med familj bodde där. Vi träffade hela familjen vid frukosten och då frågade jag Fredrik om jag kunde få ställa några frågor om hans vistelse. De var väldigt trevliga och tillmötesgående.

Vilka andra kändisar har du hängt med?
­– Jag tänker inte riktigt människor som kända och okända så jag tror jag glömmer vem som är känd. Men när jag var tillsammans med mitt ex så bodde han granne med Alexander Skarsgård så vi var ju uppe hos honom några gånger. Kan inte säga mer än att jag är stolt nu när jag tittar på “True Blood”. Det känns som man tittar på en gammal bekant.


Förlorade i rätten mot Bingo

Du och din syster Monia stämde Bingo Rimér och ett av hans tidigare bolag 2008 för att ha sålt vidare bilder och filmer på er utan samtycke. Ni förlorade i rätten och tvingades betala hans rättegångskonstnader på flera hundra tusen kronor. Var det värt att gå igenom processen?
– Det var skönt att säga ifrån och få sitta i rättsalen och titta honom i ögonen och se hur han vek undan med blicken. Jag känner mig stark som orkade gå igenom det för det är så många som känner sig maktlösa mot större företag som tar sig friheter långt över vad som borde klassas som en rättighet. Jag och Monia hade exakt samma kontrakt, men min syster vann 50 000 kr för att hon kunde bevisa att hon inte fått godkänna bilderna eftersom hon inte befunnit sig i Stockholm där båda vittnena först påstod att hon sett bilderna och godkänt dem. Jag hade inte heller godkänt bilderna, men eftersom jag bodde i Stockholm så kunde jag inte bevisa att jag inte sett samma bilder. Trots Monias vinst så blev vi solidariskt återbetalningskyldiga för hela hans rättegångskostnader på över 300 000 kronor.

Hur mådde du under den här tiden?
Jag mådde väldigt dåligt, men det var massor med förtryckta känslor som jag fick bearbeta genom att genomföra processen. Det var nyttigt för själen.


"En enkel okonstlad tjej"

Du har gått från utvikningsmodell till konstnär – känner du att folk tar dig på allvar?
Jag har ju först och främst hållit på med konsten sedan jag var väldigt liten. Ställde ut mina tavlor för första gången när jag var 9 år så konsten har ju alltid funnits där. Men ja, jag blir oftast tagen på allvar av de som har lite koll på mig. De som träffar mig privat ser ju knappast den bilden som media visat. Jag är bara en enkel okonstlad tjej.

Vad är nästa steg i livet?
Det är det som det fina med livet. Spänningen över vad som väntar runt hörnet. Jag spikar inte saker utan har drömmar och hoppas att en del uppfylls.

Kommentera
Kopiera länk
Dela