Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Frågan som får Ranelid att lacka

- 13/06/2012, 16:30 -
Björn vill inte kännas vid att han känt sig hånad.
1 av 3

Björn vill inte kännas vid att han känt sig hånad.

All Over Press

Björn Ranelid och Sara Li uppträder i "Allsång på Skansen" den 17 juli.
2 av 3

Björn Ranelid och Sara Li uppträder i "Allsång på Skansen" den 17 juli.

Mattias Hansson/ALL OVER PRESS

"Jag är mer hyllad än någon annan svensk författare varit de senaste tio åren", låter Ranelid meddela efter sitt utbrott.
3 av 3

"Jag är mer hyllad än någon annan svensk författare varit de senaste tio åren", låter Ranelid meddela efter sitt utbrott.

Stella Pictures

Författaren Björn Ranelid brusar upp under presskonferensen för "Allsång på Skansen": "Säg att jag är Sveriges mest kända författare!"

Björn Ranelid, 63, väckte stor uppståndelse i årets melodifestival när han debuterade som som artist tillsammans med sångerskan Sara Li, 24, och framförde bidraget "Mirakel". Men känslorna för författarens ranelidska i musiksammanhang var blandad och Björn skrev ett öppet brev om hur hånad han blivit och att han kände sig sämre behandlad än Anders Behring Breivik. När Nyheter24 träffar duon under presskonferensen för sommarens "Allsång på Skansen" vill Björn dock inte kännas vid detta.

Kan du se det här lite som en revansch efter all kritik som riktades mot dig under "Melodifestivalen"?

– Nu förstår jag inte vad du menar alls, säger han.

Till exempel kritiserade en del av de andra artisterna att du fick vara med och en del menade att du inte kan sjunga.

– Jag förstår inte vad du pratar om. Jag har fått 6 000 brev från folk, utan ett enda negativt ord.

Jag pratar inte om dina brev utan vad som har stått i olika tidningar och som du själv har skrivit om.

– Nej, det känner jag inte igen. Man kan inte bli hånad om man har gått till final. Som Sveriges enda författare blir man hyllad, det är exklusivt, jag är ensam om det i Sverige. Jag har fått flest brev i Sverige. Jag känner inte igen det, du får ta tillbaka det. Du ska byta ut "hånad" mot "hyllad". Sveriges mest hyllade författare, säg det nu får jag höra! Sveriges mest hyllade författare!

Jag har aldrig sagt att det inte finns massor av folk som tycker om dig. Men vad som är kommersiellt gångbart behöver ju inte överensstämma med vad en del inom branschen tycker och på så vis har du ju blivit kritiserad.

– Jag har gjort något som ingen annan författare gjort. Jag tänker inte lura mig in i någon fälla. Jag är mer hyllad än någon annan svensk författare varit de senaste tio åren. Jag har fått flest brev i Sverige, gjort flest framträdanden, nått störst publik. 1 miljon visningar på YouTube. Det är fullkomligt unikt i världen. Jag är Sveriges mest hyllade författare, så du måste vända på det.