Sofi Fahrman tvingas förklara sig i bloggen efter hård kritik gällande sin nya träningsbok.
1 av 6
Sofi Fahrman tvingas förklara sig i bloggen efter hård kritik gällande sin nya träningsbok. - Foto: Stella Pictures/Faksimil Bokus
Bland annat menar man att den text som beskriver boken hos återförsäljaren inte är passande då den fokuserar på smalhets och inte att vara hälsosam.
2 av 6
Bland annat menar man att den text som beskriver boken hos återförsäljaren inte är passande då den fokuserar på smalhets och inte att vara hälsosam. - Foto: Stella Pictures
Så här såg det ut när boken beskrevs hos Bokus innan kritiken rasade in.
3 av 6
Så här såg det ut när boken beskrevs hos Bokus innan kritiken rasade in. - Foto: Faksimil Bokus
I dag är texten ändrad till detta.
4 av 6
I dag är texten ändrad till detta. - Foto: Faksimil Bokus
Sofi bemöter kritiken i ett inlägg i sin blogg ochlyfter fram sina åsikter.
5 av 6
Sofi bemöter kritiken i ett inlägg i sin blogg ochlyfter fram sina åsikter. - Foto: Stella Pictures /Stella Pictures
Hon leder just nu Project Runway i TV3.
6 av 6
Hon leder just nu Project Runway i TV3. - Foto: Robert Eklund /Stella Pictures

Sofi Fahrman försvarar sig - men kritiserade texten har ändrats

Sofi Fahrman fick igår hård kritik och anklagas för att främja ett osunt ideal med sin nya bok. Nu svarar modedrottningen.


Mer om Sofi

Sofi Fahrman är just nu aktuell som programledare i TV3:s "Project Runway". Hon bedriver en av Sveriges största bloggar samt är chefredaktör för modebilagan "Sofis Mode" som tillhör Aftonbladet.

På onsdagen skrev Nyheter24 om den storm av kritik som modeprofilen Sofi Fahrman fick ta emot. Främst i sitt eget kommentarsfält. Den skarpa kritiken gällde profilens ännu inte utgivna träningsbok "Bodylicious - vägen till din drömkropp". Bedömt på den säljande text som återfinns hos återförsäljaren Bokus och omslaget tyckte många att Fahrman uppmanar till smalhets. 

Nu försvarar sig Sofi med hjälp av bloggen. I samband med ett långt inlägg i vilket hon svarar på kritik som riktats mot modebilagan "Sofis mode" som hon är chefredaktör för passar hon även på att svara på tumultet gällande boken. 

— Syftet är det exakt motsatta. Vi vill att man ska träna och äta sig till friskhet och hälsa, inte till en specifik summa kilon eller en viss klädstorlek, skriver hon och fortsätter:

— Om bokens omslag eller en olyckligt formulerad säljtext fått någon att tro något annat är jag ledsen för det. Förhoppningsvis kommer innehållet i boken att tala för sig självt. 

Trots det ramlar det fortfarande in läsare som ger uttryck för sitt missnöje. 

— Att skriva "vägen till din drömkropp" känns så otroligt fel. Om ni skrivit "vägen till en frisk kropp", "vältränad kropp", "glad kropp" eller vad som helst så hade det känts så mycket mer rätt, men "drömkropp" antyder faktiskt väldigt starkt att vi inte skall vara nöjda med kropparna vi har idag utan istället tråna efter en kropp som ser ut som din eller Julias.

Ändå verkar det som om en del av kritiken har påverkat. 

Efter att Nyheter24 under gårdagen publicerade artikeln om kritiken har den säljande texten gällande boken hos återförsäljaren Bokus ändrats. Flera meningar i texten som fått kritik av Sofis läsare har tagits bort. 

Du kan se båda versionerna i bildspelet ovan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

3 timmar sedan

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.