Om förslaget går igenom kommer det svenska snuset i framtiden vara starkare och smaka annorlunda.
1 av 9
Om förslaget går igenom kommer det svenska snuset i framtiden vara starkare och smaka annorlunda. - Foto: Scanpix/Stella Pictures
Lagförslaget gör gällande att snuset måste innehålla minst 85 procent tobak.
2 av 9
Lagförslaget gör gällande att snuset måste innehålla minst 85 procent tobak. - Foto: Andreas H. Nilsson / SvD / SCANPIX
Hans Wiklund tänker fortsätta snusa oavsett.
3 av 9
Hans Wiklund tänker fortsätta snusa oavsett. - Foto: Stella Pictures
Dokusåpaprofilen Gurkan Gasi struntar i vilken form snuset ska finnas. Bara det finns tillgängligt.
4 av 9
Dokusåpaprofilen Gurkan Gasi struntar i vilken form snuset ska finnas. Bara det finns tillgängligt. - Foto: Stella Pictures
Ingen mer vanlig prilla under läppen kanske...
5 av 9
Ingen mer vanlig prilla under läppen kanske... - Foto: Stella Pictures
"Det är det dummaste jag har hört", säger Anders Timell.
6 av 9
"Det är det dummaste jag har hört", säger Anders Timell. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Meral Tasbas vill ha sitt snus i fred.
7 av 9
Meral Tasbas vill ha sitt snus i fred. - Foto: All Over Press/EEROBILD
Zubeyde Simsek håller med Tasbas.
8 av 9
Zubeyde Simsek håller med Tasbas. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Andreas Weise anser att förslaget "är åt helvete".
9 av 9
Andreas Weise anser att förslaget "är åt helvete". - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Kändisarna rasar mot snusförbudet

Flera svenska kändisar rasar mot EU-kommissionens nya förslag om att slopa vissa snussorter. "EU, fuck off och ge fan i vårt snus!".


Här är smakerna som kan slopas

Enligt Folkhälsoinstitutet snusar omkring en miljon svenskar. Enligt branschen röker svenska män i mindre utsträckning än i andra länder, tack vare snusets utbredning.

Här är några av smakerna som kan förbjudas:

Vanillin, Kakao, Socker, Karamel, Lakrits, Menthol.

"Struntar i vetenskapliga rapporter"

Johan Wredberg, pressansvarig för Swedish Match, är kritisk.

– Det är konstigt att komissionen väljer att bortse från de vetenskapliga rapporter som finns. Svenska män röker minst i EU och har minst risk att drabbas av tobaksrelaterade skador och cancer samtidigt som man snusar mest, säger han till Nyheter24.

År 2013 kan få en dålig start för storsnusarna. Enligt Aftonbladet vill EU-kommissionen bland annat förbjuda en stor mängd olika smaktillsatser i snuset. Dessutom måste snuset innehålla minst 85 procent tobak för att bli godkänt – till skillnad från 50 procent, som nu. När frågan var på tapeten tidigare i år så gick både teveprofilen Martin Timell och artisten Andres Weise i taket. 

– Jag tycker det är åt helvete. Förbudet är ett stort jävla skämt. Snus är ett bra alternativ eftersom det är ett mer hälsosamt alternativ än rökning. Det är också ett sätt för rökare att kunna sluta röka, sa Weise till Nyheter24 då

Martin Timell var inne på samma linje. 

– Det är det dummaste jag har hört! Det är ett svenskt kulturyttrande och det har inte EU något med att göra, sa Timell till Nyheter24 då. 

Nu får Weise och Timell medhåll från bland annat teveprofilen Hans Wiklund. Han menar att det är ett typexempel på när EU inte fungerar riktigt som det är tänkt. Men samtidigt är han inte orolig för att förslaget ska gå igenom.

Om det ändå skulle ske, skulle du fortsätta snusa?

 Oj jävlar. Jo, det är väl bara att härda ut. Det var jobbigt att lära sig snusa så det är väl bara att börja om igen, säger han till Nyheter24.

Även dokusåpaprofilen Gurkan Gasi struntar i vilken form snuset ska finnas. Bara det finns tillgängligt.

– Fuck smaken alltså. Jag snusar bara general portion så så länge den finns så kommer jag köra, säger han till Nyheter24.

Att tobaken skulle höjas till 85 procent verkar inte vara något problem.

– Ja, jag önskar att det vore starkare. Jag kör dubbel nu. Problemet är bara att de säkert kommer höja priset då. För jag har hört att det är femtio procent vatten i den här skiten. Så det är mycket bättre om de lägger till mer tobak.

"Fuck off och ge fan i vårat snus!"

Dokusåpastjärnan Meral Tasbas berättar för Nyheter24 att hon är "jävligt fast" i snusandet – och hon har inga planer på att sluta.

Skulle du sluta om de höjer tobakshalten?

– Handen på hjärtat måste jag säga att jag nog skulle fortsätta snusa, det skulle jag. För jag är så jävla fast i det, ärligt talat så fattar jag inte varför dom ska göra det, säger Meral till Nyheter24. 

Den forne Robinson-deltagaren Zubeyde Simsek är en före detta rökare som har gått över till snuset, och Zubeyde vill ha sitt snus i fred. 

– Enligt socialstyrelsen så finns det faktiskt ingenting bevisat på att snus skadar. Vi belastar inte sjukvården med snuset, det finns inte bevisat på att man får skador av att snusa. Så då kan jag tycka att EU - fuck off och ge fan i vårt snus då! Då är det väl bättre att totalförbjuda cigaretter, säger Zubeyde. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

igår 20:46

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

igår 19:38
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

igår 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

igår 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

igår 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

igår 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.