1 av 2
- Foto: Emma Malmlöf
2 av 2
- Foto: Emma Malmlöf

Här är 12-åringen som tar över bloggvärlden

Nellie Berntsson är bara 12 år men varje dag besöker 90 000 personer hennes blogg. På Instagram har hon dubbelt så många följare som Blondinbella - men kändisskapet är tufft. Efter succén försökte flera ungdomar att köra över henne med en EPA-traktor och i skåpet i skolan kunde hon hitta lappar där det stod "hora".


Mer om Nellie

Just nu ligger Neliie på 17:e plast över Sveriges mest lästa bloggar i kategorin proffsbloggar. Hon har tidigare varit så långt upp som på 13:e plats.

Varje dag har hon mellan 140 000 till 150 000 sidvisningar och hon publicerar ungefär fem till sex inlägg per dag.  

Vad gjorde du efter skolan när du var12 år? Åt en macka, blandade O'boy och tittade på teve? 12-åriga Nellie Berntson från Tjörn utanför Göteborg tittar inte på teve. Hon har vare sig intresset eller tiden. Efter skolan är prio ett hästarna ochsedan den blogg som över 90 000 personer besöker – varje dag.

När jag möter Nellie och hennes pappaAntonio utanför centralstationen i Stockholm har två tjejer redan bett om attfå ta ett kort med henne. Att skriva autografer är heller inget ovanligt.

Nellie var bara nio år när honstartade sin blogg men redan från början gick statistikurvanspikrakt uppåt. När hon deltog i SVT:s “Ponnyakuten” 2011 fickden ännu en skjuts.

– Det gick i etapper. Det växte och växte och så fick den ett enormt schvung. Det var helt sjukt, säger hon.

Men att starta en blogg så ungdiskuterades hemma under en längre tid.

– Jag fick verkligen tjata, men jagfick bara “nej” eller “du är för liten, hur ska du kunnahantera det?”. Anledningen till att jag sedan startade den var attmånga av mina vänner gjorde det, det var inne och jag hade självidoler inom bloggvärlden som Paow, Kenza och Viktor Frisk. Men detvar ju åldern som satte stopp först.

Följde ni som föräldrar henne frånstart då?
– Ja, aldrig att jag bara skulle släppa det, sägerAntonio.

Bloggen ligger under en portal inriktadpå hästar men i Nellies blogg får även annat ta plats.Läsarna får följa med i vardagslivet med upp och nergångar. Honvill att det ska vara en positivt atmosfär i bloggen och i kommentarsfältentackar många för att Nellie hjälpt dem till ett bättresjälvförtroende.

– Jag försöker pusha människor. Jag får nästan 20 till 30 mejl om dagen om att jag är en förebild för dem och det är så klart jätte roligt. Men jag brukar också säga att det är lika mycket ansvar för mig att upprätthålla det som det är för dem att förstå att jag bara är en helt vanlig tjej.

Men allt går inte att blogga om.Nellie får tänka till när hon ska skriva vad hon ska göra. Närhon en gång skrivit att hon skulle se en film på bio var det fleraläsare som tittade upp vilken tid biofilmen började och väntade sedan påhenne utanför.
– När jag kom ut var det en stor och lång kö vidtrappan.

Tvingades byta skola efter trakasserier

Det nyvunna kändisskapet har sinabaksidor. Nyligen bytte Nellie skola efter att hon blivit trakasseradav främst äldre elever.
– Jag blev aldrig riktigt accepteradför den jag är. Det kan vara för att man lyckats eller sticker ut.Desto mer jag visade att jag inte brydde mig ju hårdare blev det.

– Det var lappar i skåpet där det stod hora, någraförsökte köra över henne med en EPA-traktor på vägen och det varmånga hårda ord. Det blev grövre och grövre, berättar pappan.

Tillsammans gjorde familjen enpolisamälan men påhoppen blev bara värre på nätet i stället.

Nelliesjälv verkar inte ta åt sig. Hon säger att hon är "en sån somborstar av sig sånt". Men till slut blev det ändå för mycket.
–Jag ska ändå gå fyra år till i grundskolan, det var bättre attbyta, säger hon och pappan fyller i:

– De kanske känner att devill vara där hon är och i stället för att kämpa sig dit är detlättare att trycka ner henne. Det är klassisk mobbing. Jag tror honhar en unik förmåga att ruska av sig det – men som förälder kanjag inte det.

I samband med att Nellie själv skrev i bloggenvad hon blivit utsatt för började det strömma in mejl från ungatjejer som berättade om vad de varit med om.
– Det varsaker som kanske hade hänt hemma eller så och då försökte jag öppna migtillbaka och svara, förklarar hon.

Fler följare än Blondinbella

Numera slipper Nellie för det mestanäthatet och i flera sociala kanaler har hon stora fanklubbar. Bara på Instagram finns ett 15-tal. Själv hade hon 135 000 följare påInstagram innan den blev hackad och raderad. Nästan dubbelt såmånga som storbloggerskan Blondinbella har.

– Mina kompisar undrar om det inte ärläskigt att 135 000 ser mig och vet vem jag är. Men jag har aldrighaft de tankarna, jag tänker inte så.

Ännu är det ett år kvar till Nelliefår starta ett eget konto hos bankerna och trots sin stora läsarkretshar valet fallit på att inte tjäna pengar på bloggen genom deannonser som syns. I stället uppskattar familjen den portal Nelliebloggar på, förklarar pappan. 

– Det ska vara för att det är roligt. Jag är inte särskilt insatt i den här världen, jag är ny inför den och portalen är min trygghet. Att jag kan ringa dom och få saker förklarade och så vidare betyder mycket. Det hade nog inte fungerat annars när hon blev så stor, säger Antonio och fortsätter:

– Visst tjänar de pengar på hennes trafik men samtidigt ställer de upp med events, montrar, marknadsföring i rätt kanaler och hantering. Det tar dem tid och det kostar givetvis pengar - så jag tycker att det är en fair deal. 

Vill föreläsa i skolor  

Därmeot har Nellie sponsoravtal med hästrelaterade företag. Hon är även modell för katalogen och hemsidan HÖÖKs med fokus på hästbranschen.

Utöver att efter sina upplevelser föreläsa om mobbing och nätmobbing i skolor vill Nellie gärna designa en egen produkt – precis som många andra bloggare gör när läsarsakaran är stor och återkommande.

– Hon har nått den åldern att hon kan börja tänka i de banorna som vad hon ska göra med populariteten, ha en plan och vad det är för varumärkte hon vill bygga upp. Hur hon ska förvalta det hon skapat.

Hur hinner du med skola, vänner,hästar och dessutom tävling?
– Jag har allt hemma. Vi bor påen gård så stallet är precis utanför. Det är nog tack vare det.En vanlig dag går jag i skolan till tre, kommer hem, gör minaläxor, tar ut hästarna, mockar och sedan rider jag på kvällen närmina föräldrar kommit hem, säger hon och Antonio fyller i:

– Skolan är nummer ett, sedan är hästarna nummer två och allt annat som att blogga eller det här med nöjesliv kommer i tredje hand. Vare sig skolan eller hästarna får bli lidande för att hon ska blogga.

Vad betyder dina läsare för digNellie?
- Allt, de är dem som har gjort mig till den personen jagär i dag. Jag har bra självkänsla nu och de gör mina dagar. Detär guld värt att ha dem.  

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!