Näääk ber om ursäkt för låten.
1 av 4
Näääk ber om ursäkt för låten.
Artisterna har anmäls för texten i en av sina låtar.
2 av 4
Artisterna har anmäls för texten i en av sina låtar.
Lisa Rydje anmälde efter att hon hört låten.
3 av 4
Lisa Rydje anmälde efter att hon hört låten. - Foto: Privat
Näääk är ett av de hetaste namnen inom svensk hiphop just nu.
4 av 4
Näääk är ett av de hetaste namnen inom svensk hiphop just nu. - Foto: Robin Haldert/Scanpix

Efter anmälan - Näääk vill radera sin anmälda låt från musiktjänster

Nu bemöter artisten Näääk kritiken som fick Lisa Rydje att anmäla låten "Vare värt de!" för hatbrott. I ett mejl till Nyheter24 ber Näääk om ursäkt – något som välkomnas av anmälaren.


Under onsdagen skrev Nyheter24 om rapduon Näääk och Nimo som av 21-åriga Lisa Rydje blivit anmälda för hatbrott. Orsaken är låten "Vare värt de!" Bland annat är det textrader som "Man bara vill dra i håret, sparka henne ut. Spotta henne rakt i facet, tagga härifrån" och "Jag hoppas nu, hora, att du i framtiden lärt dig", som ligger till grund för anmälan som tagits emot med delade meningar. 

– Först när jag läste jag texten utan rytm eller musik så är det kort och gott formulerat som ett hotbrev, sa Lisa Rydje till Nyheter24 då.

Nu svarar Näääk själv på kritiken - och ber om ursäkt för raderna som han rappar i den uppmärksammade låten.

"Jag måste bara börja med att säga att jag skrev "Vare värt de!" 2007, för nästan sju år sen, innan jag ens hade släppt min första skiva. Jag var en väldigt mycket yngre person då och befann mig i en helt annan situation och hade ingen aning om att min musik skulle nå ut till så många människor", skriver han i ett mejl till Nyheter24 och fortsätter:

"Sen kanske inte det är en ursäkt och sanningen är att jag kanske borde vetat bättre men vill ändå i efterhand att folk ska förstå hur jag tänkte för stunden".

Beskriver låten som överdriven

Näääk, vars egentliga namn är Matar Samba, förklarar vidare att låten aldrig var menad att tolkas bokstavligt eller att vara en uppmaning.

"När jag skrev den ville jag fånga känslorna man känner efter att blivit grovt sviken i ett förhållande, känslor som inte alltid är rätt och bra men som man ändå kan känna utan att nånsin agera på dem. Texten var, som den ofta är i rap, överdriven då jag självklart aldrig haft tankar på att begrava kvinnor i Årstaviken".

Han skriver vidare:

"Jag har alltid varit och kommer alltid att vara motståndare till alla sorters våld mot kvinnor, men jag inser idag att "Vare värt de!" är en låt som väldigt många kan missförstå och bli illa berörda av".

Nu säger hiphop-profilen att han själv bett om att få låten raderad från musiktjänster. 

"Då jag absolut inte vill att folk ska tro att jag står för våld i allmänhet, och speciellt inte mot kvinnor, så har jag bett skivbolaget som gav ut låten att plocka bort låten från Spotify och iTunes. Vill slutligen be alla som tagit illa upp om ursäkt, jag hoppas ni godtar min förklaring", avslutar Samba.

"Imponerad av Nääks sätt att hantera situationen"

Lisa Rydje är nöjd med Nääks svar.

– Jag måste börja med och säga att jag är väldigt imponerad av Näääk's sätt att hantera situationen. Så moget och uppfriskande att Näääk tar sig tiden att ta till sig kritik och hantera situationen därefter. Responsen jag fått av främst män är att jag borde lägga min tid på bättre saker och att jag aldrig kommer förändra någonting med en anmälan, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag tycker Näääk gjort det tydligt att det är möjligt att faktiskt mötas på mitten i en situation som denna. Det som faktiskt hänt på grund av min anmälan är långt över vad jag förväntat mig. Detta är verkligen en ljuspunkt i vardagen hos många människor och tillsammans med Näääk visar vi nu att det inte krävs särskilt extrema metoder för att förändra - det räcker med lite engagemang och förståelse.

Här kan du lyssna på låten:


/
/
/
/
/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Matknepet tittarna inte fick se – det åt Robinson-deltagarna för att klara tävlingarna

Julia Franzén om Bingo Rimér: "Är ett skämt"

​Bingo Rimér öppnar upp sig om ensamheten i relationen med Julia Franzén. I "Bingo och Julia" talar han ut och gråter i parterapin.

Omstritt förlag vill AI-återskapa författarröst

1 timme sedan
Det omstridda norska förlaget Legatum Publishing vill återskapa författaren och Nobelpristagaren Knut Hamsuns röst med hjälp av AI-teknik.

Slash gör musiken när svensk bok blir serie

3 timmar sedan
Slash, mest känd som gitarrist i Guns'n'Roses ska göra musiken när den svenska boken "Kråkflickan" blir tv-serie, skriver Deadline.

Det tycker Tilde de Paula är mest avtändande: ”Relationsdödare”

idag 10:09
Programledaren Tilde de Paula Eby har varit med i många olika tv-program genom tiden. I en intervju med Amelia avslöjar hon hur hon hanterar kritik – och vad som är mest avtändande hos en partner.

Christer Lindarw avslöjar detalj om exet: “Han gjorde…”

idag 09:38
Artisten och designern Christer Lindarw har mestadels varit singel under sitt liv. Men för Nyheter24 har han berättat om en viss romantisk gest från en tidigare pojkvän som fick honom att smälta…