Kampanj
1 av 3
Intervju med Soran Ismail och Magnus Betner - Foto: Mats Bäcker
Kampanj
2 av 3
Nyheter24 har intervjuat Soran Ismail och Magnus Betner - Foto: Mats Bäcker
Kampanj
3 av 3
Intervju med Magnus Betner och Soran Ismail - Foto: Mats Bäcker

"Jag fick det i ett mejl – att jag var en skam för Sverige"

Nyheter24:s Gustav Holmström möter Magnus Betnér och Soran Ismail för att prata om deras kommande turné "En skam för Sverige". Och en del annat.


Turnédatum

4-5 Oktober Lund 

7-8 Oktober Stockholm 

10 Oktober Katrineholm

11-12 Oktober Falun

13 Oktober Gävle

16 Oktober Växjö

18 Oktober Kalmar

19 Oktober Ljungby 

20 Oktober Karlskrona

25 Oktober Västerås

26 Oktober Uppsala

1 November Malmö

2 November Helsingborg

6 November Halmstad

7 November Uddevalla

8 November Borås

9 November Göteborg 

10 November Vara

16 November Jönköping

17 November Norrköping

29 November Karlstad

30 November Eskilstuna

2-3 December Stockholm

7 December Kiruna

11 December Umeå

12 December Skellefteå

13 December Piteå

14 December Luleå

7 Februari Falkenberg

8 Februari Kungsbacka

1 Mars Östersund

2 Mars Sundsvall

7 Mars Linköping

8 Mars Örebro

17 Mars Oslo (NO) 

19 mars Bergen (NO)

STOCKHOLM. Soran Ismail och Magnus Betnér är utan tvivel två av Sveriges mest framgångsrika komiker och snart ger de sig också ut på en gemensam turné, döpt till "En skam för Sverige". Men vem är det egentligen som är skammen?

– Magnus, säger Soran

– Ja, det är jag. Jag fick det i ett mejl, att jag var en skam för Sverige. Så då tänkte jag att det måste jag ha som namn för nästa föreställning. Sen när vi satt och snackade så sa vi att vi tar det, det är roligt.

  – Det är roligt, och det passar bra in för de här människorna som tycker att Magnus är en skam för Sverige, det tycker de ofta för att han tycker att det är okej med invandrare och inte vill döda alla muslimer. Så de människorna tycker inte att jag är en skam för Sverige för att de tycker inte att jag är en del av Sverige utan jag är bara en skam. Liksom en allmän skam. De gillar ju inte mig heller men de skulle inte kalla mig för en skam för Sverige. För då måste man vara en del av någonting från början och de tycker dem inte att jag är. Så det passar ganska bra in och vi lär ju röra vid de ämnena med, den rasism och den islamofobi som finns nu.

Det kommer att handla en del om det?

– Det handlar om det som är aktuellt ochdet är i allra högsta grad aktuellt just nu. Sen kommer det säkertatt handla om mumier och knull också, säger Soran.

Och det är ju alltid aktuellt.

– För Magnus i alla fall, säger Soran.

Så någonstans där ute sitter det en näthatare som har lyckats döpa er turné?

– Ja, så är det faktiskt, säger Magnus.

Den personen måste ju känna sig jävligt nöjd...

– Jag skulle inte tro det, säger Soran.

– Jag har nog faktiskt fått det flera gånger, den här personen var nog inte ensam. Men jag minns att det var en specifik och då skrev jag om det på Twitter, när mejlet kom liksom. Och då var det någon annan som sa att det där måste ju nästa turné heta. Så fastnade det, säger Magnus.

Händer det att folk kommer fram även i person och kallar och kallar dig för en skam även i person?

– De kommer väl fram och kallar mig alltmöjligt men det har minskat rätt mycket det senaste. Både mejl ochin person, säger Magnus.

Du får ta lite mer Soran?

– Ja, men det handlar nog om hur mycket man syns. Om jag går ut och skriver en debattartikel eller uttalar mig så får man räkna med att det kommer in en del. Gör jag inte det så är det lugnare, då finns det andra människor att vara arga på. Det finns ju lite andra kvinnor, invandrare och pk-människor.

Effektiv viral kampanj

Och synas lär de båda komma att göra en del framöver. Försäljningen av biljetter till turnén går bra, mitt under intervjun blir det klart att de båda kommer att göra en extraföreställning i Borås eftersom att den sedan tidigare inbokade showen redan är slutsåld. Detta trots att de säger att det inte lagts några större summor på marknadsföring.

– Det är mycket snack och twitter ochsociala medier. Folk är taggade på det här verkar det som, säger Soran.

Det känns som att hashtaggen (#enskam) redan är rätt etablerad. Var det planerat eller?

– Magnus får ta åt sig äran.

– Det blev en hashtag bara. Det är bra att ha, säger Magnus.

Ni svarar båda jäkligt mycket på Twitter?

– Jag har dragit ner det lite, jag harinte riktigt haft tid så mycket som jag hade för något år sen.Det sväller ju rätt fort alltså. För nått år sen hade jagkanske 30-40-50 000 followers och nu är det ju tredubbelt. Det blirmer jobb så jag hinner inte riktigt svara men jag försöker ändå.Och twitter är ju lätt alltså, där går det fort. Det är värremed Facebook och mejl, säger Magnus.

– Jag ser det som att det är det som detär till för, kommunikation åt två håll. Sen är det som Magnussäger; man hinner inte svara alla, säger Soran.

– Sen tycker nog vi båda att det ärrätt kul också. Jag tror inte att jag hade hållit på om det barahade handlat om marknadsföring, man får ut något också, säger Magnus.

– Ja, det är kul att tjafsa, säger Soran och fyller i:

– Men det är ju diskussioner, det äringen skillnad från att sitta och sms:a med någon.

Förutom att inte alla har ens nummer då?

– Jo, säger Soran.

– Våra nummer har man ju, de ligger ute båda två, säger Magnus.

– Så det händer att folk skickar sms i stället för att twittra, säger Soran. 

Du svarar på det också?

– Ja, i viss mån. Sen om någon ballarur och skickar typ 100 sms då går det ju inte.

– Jag svarar inte på helgkvällar. Det är ingen idé, för det tar aldrig slut. Då blir man sittandes hela natten så då brukar jag bara skita i det, säger Magnus.

– Jag svarar aldrig i telefon, men sms. Det är som twitter tycker jag, ingen skillnad, säger Soran.

Livet på turné

Har man läst minst en rockbiografi så vet man att turnéer är till för diverse dekadens, och möjligtvis en spelning lite då och då. I alla fall om man nu råkar vara just rockstjärna.

Finns det vilda turnélivet?

– Ja, det är mycket horor, säger Soran.

– Knark och horor, säger Magnus men passar på att förtydliga eftersom att ironi inte alltid går fram i text:

– Nej, men det blir väl vad man gör dettill. Vissa svängar blir det väldigt mycket fest, vissa svängar såär det mer att man har med sig sitt barn och letar efter lekparker.Så det beror alldeles på.

– Nu blir det nog mycket fest, säger Soran.

– Mycket fest och bra mat, säger Magnus.

Svårt med bra mat va?

– Ja, men jag har ju vart några varvrunt och då börjar man liksom hitta ställen där man kan fåschysst käk även om det blir sent. Så jag tror att vi ska kunnagreja det, det ska inte behöva bli alltför många besök påsibylla, säger Magnus.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

2 timmar sedan
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

2 timmar sedan
Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

3 timmar sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.

Många avhopp från Eurovision i Malmö

3 timmar sedan
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

3 timmar sedan
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.