Onsdag 20 Okt
Stockholm

Jay Smith: "Jag hade fem timmar kvar att leva"

Jay är tillbaka.
1 av 4
Jay är tillbaka. Foto:
Nyheter24 träffade honom för en personlig intervju.
2 av 4
Nyheter24 träffade honom för en personlig intervju. Foto:
Han berättar om vad som håller honom levande.
3 av 4
Han berättar om vad som håller honom levande. Foto:
Vilket till stor del är att skapa musik.
4 av 4
Vilket till stor del är att skapa musik. Foto:

Några år och många löpsedlar senare är Jay Smith tillbaka med sitt nya album "King of Man". För Nyheter24:s Gabriella Bark berättar artisten om hur livets hårda svängar påverkat musiken, hur det kom sig att Sean Banan fick ta hans plats i Melodifestivalen – och varför han går i terapi.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vill skriva fantasybok

På frågan om vad människor inte vet om Jay Smith kollar stjärnan ned i golvet och ler. 

– Jag är en en nörd och älskar fantasy. Jag gör faktiskt ett försök till att skriva min egen fantasybok men det var ju tydligen ett större projekt än väntat. Ett album är seriöst enkelt att göra jämfört med att skriva en fantasybok. Men innan jag ska sova så ligger jag alltid och tänker ihop historier, berättar han för Nyheter24.

De flesta känner igen Jay Smith som hårdrockskillen från TV4:s "Idol" som redan på sin audition fångade folkets hjärta. Nu, tre år senare, är han tillbaka med ett nytt album och ett nytt sound. Nyheter24 träffade honom för att prata om nya plattan och hur de senaste åren har speglat musiken.  

– Nya plattan är ganska annorlunda från det som jag gjort tidigare. Jag har bytt ut hårdrocken lite mot blues och 60-70-tals känsla. Jag insåg ganska sent att det var något jag hellre ville göra, sen var det lite ett strategiskt val på grund av att bandet jag spelade med förut, det finns många band som låter så och som har en sångare som låter ungefär som jag, säger Jay och fortsätter. 

– Idol fick mig att öppna mina sinnen för annan musik än hårdrock, innan dess var jag ganska enkelspårig. Jag vill ha ett sound som överlever trender, inte som är en dagslända. 

Tar en risk med nya plattan

Men med nytt sound kommer nya förväntningar från fans, och artister i alla tider har berättat att det alltid tillkommer en risk med att byta stil.

– Mitt nya sound tilltalar publiken som köpte min idol-skiva. Förhoppningsvis hoppas jag att alla mina fans kommer att gilla det. 

Stämmer det att du var nära att medverka i Melodifestivalen?

– Det var några låtar Von Benzo skrivit som blev uppmärksammade av skivbolaget. Det resulterade i att de ville att jag skulle vara med i Melodifestivalen. Så en gång, när jag inte var vid mina sinnes fulla bruk så ringde de, och jag sa ju så klart ja. Sen vaknade jag, tog upp telefonen och grät ut att jag absolut inte ville vara med. Idol är ju en tillräckligt stor köttkvarn att gå igenom. Så de tog Sean Banan istället, vilket fick mig att andas ut, ha ha!

Hur tror du att det hade gått? Du har ju ändå många fans.

– Jag tror det skulle kunnat gå bra, men jag var inte redo för den typen av mediaexponering. 

"Idol var min sista väg ut"

Stjärnan har varit med i band sedan han var tonåring. Men det var i programmet "Idol" han slog igenom på den stora scenen. 

– På något sätt var Idol sista vägen ut. Jag stod på ett lager och packade frukt. Dom ringde mig och frågade om jag ville gå på en audition men jag var tveksam.

Varför då?

– Rädslan av att bli bedömd. Att stå på scen känns enkelt, men att gå in i ett rum där det sitter tre personer som ska säga till dig om du är bra eller inte. Men jag kände att folk kanske kunde upptäcka bandet om de såg mig i teve så det var den egentliga planen. 

Jay Smith har synts en hel del i kvällspressen. Många gånger i sammanhang där han blivit ihopkopplad med narkotika.

– Det har varit ganska konstigt, för även om man inte vill så speglas man ju i andra människor. När man går på gatan så vet man ju att folk ofta inte ens läser hela artikeln utan bara rubriken. Det är den enda fasetten som visas trots att jag är en hel människa. Det har resulterat i att jag inte tittar på teve eller läser tidningarna. Jag håller mig ganska bortkopplad, berättar Jay och fortsätter.

– Alltså jag förtjänar ju inget freepass bara för att jag haft det jobbigt den senaste tiden, jag tycker bara att folk borde skita fullständigt i vad jag gör och lyssna på min musik precis som de gör med andra artister. 

Du har haft ett par intensiva år, återspeglas det i musiken?

– Vissa människor skriver dagbok, jag skriver musik. Thats it. 

Vad inspirerar dig?

– Att stå och jabba i replokalen är den sanna glädjen för mig. Allt det glittriga runtom är bara en bonus. Men när man står fyra, fem grabbar och det börjar att låta bra – det är då det är kärlek. 

Han har tidigare gått ut i media och berättat om hans första kärlek som dog innan hon fyllt 21 år. Ett par månader efter dog även Jays pappa. Stjärnanas värld rasade, och han stände av allt. 

– Jag går i terapi nu. Men att hitta en terapeut som passar dig är som att vara i ett förhållande - allt måste stämma. Så nu när min pensionerar sig får vi se hur det blir. Vi ska försöka hinna med så mycket som möjligt. 

Upplever ärlighet för första gången

Sedan en tid tillbaka bor Jay med sin 22-åriga flickvän Emelie. Han säger att det är första gången han upplever ärlighet. 

– Det var den första tjejen som jag berättade alla mina tankar för. Berättade alla dumma sakerna jag gjort. Och gör jag någonting dumt i dag så går jag hem och säger det så får hon bli hur förbannad hon vill. Men det kommer väl ifrån att ha blivit outad så många gånger. Det är jobbigare att hålla upp en fasad än att vara sig själv, berättar han. 

Han tillägger att det inte alltid är så enkelt att vara tillsammans med någon som har ett tungt bagage bakom sig, som Jay själv.

– Jag brukar typ tjata på henne om att hon måste börja tjata eller älta någonting så vi kan ha någon typ av balans haha! Men jag har en tendens att nå kärnan hos folk har jag hört. Att få kärlek från mig är som att äta en tablett extasy har jag fått höra. 

"Jag hade 5-10 timmar kvar"

Jay blir allvarlig i blicken då han berättar att han en gång själv var en hårsmån från att dö. En drogrelaterad händelse.

– När jag hamnade på sjukhuset berättade de för mamma att om jag hade mellan fem till tio timmar kvar att leva. Utan mamma hade jag antagligen inte suttit här idag. Det är mycket på grund av henne som jag försöker att hålla mig på banan. 

Hur mår du i dag?

– Ibland känner jag mig som en porslinsfigur som är hopsatt med lim. Men samtidigt har jag kommit väldigt långt från den porslinsfiguren på många sätt. Skulle det gå åt helvete med skivan är det risk för att figuren går i tusen bitar haha, men i övrigt så känner jag mig väldigt stabil, förklarar artisten och fortsätter:

– Det finns två Jay Smith. Det är personen man läser om i tidningarna och ser på teve, sen så finns personen som är kärnan av mig. Och det konstiga är att jag inte känner mig levande om jag inte presterar. Om jag inte skriver, spelar repar så känner jag mig helt värdelös. Som att jag inte bidrar med ett jävla skit. Så att underhålla håller mig levande. Då hittar kärnan sig själv. Jag hittar inte ro om jag inte får göra det som det är meningen att jag ska göra.

Jay Smiths nya album King of Man släpps den 11 december. Här kan du se den splitternya videon

Kommentera
Kopiera länk
Dela