Torsdag 19 Maj
Stockholm

"Vi kommer göra kaos med den svenska hip hop-scenen i år"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Sam "Samboii" Mbye är bara 19 år men vet precis vad han vill göra. Hip Hop, hela vägen. Tillsammans med Malcolm B, Adam Kanyama och Gedi Gedz utgör han rapkollektivet OIAM, One in a million.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Följ Samboii

Här hittar du artistens Facebook.

Senaste videoklippen hittar du här

– För mig är de viktigt att allt jag säger och allt jag kommer ut med ska vara äkta och orginellt, real recognized, real - som de brukar säga. Jag är förortsbarn och i trakten är folk snabba på att hata så de gäller att man vet och är säker på vad man säger.

Sam "Samboii" Mbye är uppvuxen i Bromsten en Stockholmsförort tillhörande Spånga-Tensta. När polarna rökte, snackade och spelade boll följde han med och skrev. 

Fram växte ett helt mixtape.

– Jag kände att jag fick fram mer när jag var bland boysen och i den atmosfären. Jag satt typ aldrig hemma, berättar 19-åringen för Nyheter24.

I låten "Djur och betong" sjunger du "Jag föddes bland djur och betong" – vad menar du med det?

 Jag är uppväxt bland människor som som kör fuck-4-life rakt av, har själv varit, och är, sådan. Hänger än i dag med folk som är så, och de är djuren, sen att vi lever i betongen. 

Du har samplat en del beat, vad är målet med framtida låtar, vill du lägga tid på att göra eget eller är det rap som är viktigast för dig?

– Alla låtar på tapet förutom "Mr Got Damn" är snodda beats, men har bara gjort min egen twist på alla låtar.

Talangen kan Sam "Samboii" Mbye tacka sitt eget slit för. Intresset däremot, sin fem år äldre syster.

– Hon och mina äldre kusiner var väldigt inne i hip hop & rn'b när vi var små och det blev att man så klart lyssnade på vad de lyssnade på. När jag var typ sex eller sju år började jag skriva mina egna texter som jag sedan visade upp till vänner och min storasyster och därifrån fortsatte det bara.

2013 var året då svensk hip hop verkligen fick ta plats på den stora scenen igen, varför tror du att genren blivit så populär igen?

 För att 2013 var ett år då många vågade ta ett steg in i gamet och levererade, inte bara på den svenska hip hop-scenen. Hip hop överhuvudtaget har blivit stort över hela världen, det är på tiden, och vi ska komma nu och höja standarden.

2013 var också året då hip hopen blev väldigt politisk, vad tycker du om att Kartellens "Svarat duvor och vita liljor" plockas bort och förbjuds i spellistorna i Sveriges radio? 

– Jag tycker att det är kefft att man inte får tycka och känna hur man vill, det är musik och meningen med äkta musik är att man ska uttrycka sina känslor. Jag ser det mer som att Sebbe Staxx förklarar sitt hat och vad han tycker och känner för SD. All musik ska få spelas på radio tycker jag annars blir svensk musik lika begränsad som den typ alltid har varit.

Vill du ha politiska buskap i dina låtar, och i så fall, var står du?

– Är inte riktigt på det spåret men en sak som jag tycker är kefft är att det finns en massa rappare som kan stå på stora scener här i Sverige och säger "vart har jag alla mina blattar" när de står en massa svenskar i publiken. De är helt fel som en invandrarrappare som vill få bort rasismen att uttrycka sig på det sättet när rasismen är så het just nu.

Vad händer i framtiden med OIAM, vad är planen?

– OIAM kommer göra kaos inom svensk hip hop i år, vi kommer droppa sologrejer och det kommer ett album eller en EP inom snar framtid. Vi är ett gäng hungriga tigrar som startade klicken för att lyfta varandra och rakt av ta över svensk hip hop.

Lyssna på Samboii här:

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela