30 år sedan punktragedin

För 30 år sedan avled en av punkrockens allra första och största - Sid Vicious.


Från groupiekärlek till knivmord

Sid Vicious beskrevs som en blyg och tystlåten person. Något han skulle motbevisa genom under sitt korta men intensiva liv. Smeknamnet Sid fick han av vännen John "Johnny Rotten" Lydon. 1977 gick han så med i bandet Sex Pistols som skulle göra honom legendarisk världen över. Deras dåvarande manager Malcolm McLaren lär ha sagt att om Sex Pistols sångare Rotten är punkens röst så är Vicious dess attityd.

Under Sex Pistols USA-turné 1977 föll Sid för den amerikanska groupien Nancy Spungen. De blev snabbt ett par och förenades av kärleken till droger. Ständiga bråk, våld och missbruk var kutym i parets förhållande. Ett förhållande som skulle leda till mordtragedin några månader senare.

Den 14 januari 1978, i San Fransisco, splittrades Sex Pistols. Sid Vicious och Nancy Spungen låste in sig på ett hotellrum på Chelsea Hotel i New York. Det kom att bli deras hem de närmaste månaderna.

Förblödde på toaletten

Den 11 oktober 1978 samlade Sid och Nancy ihop ett gäng avdankade rockmusiker och knarkarkompisar för att festa. Festen gick fruktansvärt fel. Sid däckade tidigt och har senare påstått att han inte minns någonting.

På morgonen dagen efter hittade han Nancy Spungen på golvet invid toaletten - död.

Hon hade knivhuggits en gång i magen och därefter förblödit. Sid Vicious arresterades och åtalades för mordet men släpptes snart mot borgen. Teorierna om vad som hände går isär. Det talades om självmordspakter mellan Sid och Nancy. Att en droglangare låg bakom mordet eller att ett rån gått för långt. Det fattades nämligen pengar.

Fick heroin av mamma

I februari 1979 hade Sid Vicious en ny flickvän. Men hans leverne var lika destruktivt som förut. För att fira sitt liv i frihet anordnades en liten fest. Trots att han hållit sig ifrån drogerna under sin tid i Rikers Jail, var det en överdos som skulle förändra punkhistorien.

Det var Sids egen mamma, Anne Ritchie, som gav sin 21-årige son en överdos heroin. Han återupplivades men vägrade att åka till sjukhus. Senare den kvällen somnade han in. Han vaknade aldrig igen.

– I efterhand var han uppenbarligen mycket mer säker i fängelse där frestelserna som i slutändan dödade honom, inte fanns, sade en talesman för Sex Pistols skivbolag Virgin Records.

Frågan om Sid Vicious skuld eller oskuld avgjordes aldrig efter hans död. Och vad som egentligen hände den ödesdigra kvällen 1978 kommer med all sannolikhet aldrig komma fram. Men världens första punkmord har onekligen gått till historien där Sid Vicious och hans Nancy Spungen blivit något av den moderna tidens Romeo och Julia.

Sid Vicious drogad under intervju:

God Save the Queen med Sex Pistols:

Sex Pistols skapar skandalrubriker:

Sid Vicious gör det på sitt sätt:

Filmen om Sid och Nancy från 1986:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Scorsese sägs vilja göra film om Frank Sinatra

Kinsella: Jag har aggressiv hjärncancer

igår 21:14
Sophie Kinsella, författaren till storsäljaren "En shopaholics bekännelser", behandlas för "en aggressiv form av hjärncancer", skriver hon på Instagram. Diagnosen ställdes för två år sedan.

Detaljen som avgjorde i "Sveriges mästerkock" 2024

igår 21:05
Det är dags för en rafflande final av "Sveriges mästerkock" 2024. Tess Medina och Josefine Freij ställs mot varandra där de ska laga en trerättersmeny. Men vad var det egentligen som avgjorde vinsten?

Därför avbröts Sveriges mästerkock-finalen i förtid

igår 20:57
Under onsdagen sändes Sveriges mästerkock-finalen, där det skulle avgöras vem som skulle vinna av Josefine Freij och Tess Medin. Men programmets finalavsnitt fick avbrytas i förtid. Här får du veta varför!

Tess Medina vann Sveriges mästerkock 2024

igår 20:56
En lyxig vinnarmeny med kaviar, kalvfilé och mango avgjorde. Tess Medina tog hem segern i finalen av "Sveriges mästerkock". Det känns som ett nytt liv, ett nytt kapitel, en ny era, säger hon till TT om vinsten.

Robinson 2024: Zayera berättar sanningen om sitt hår

igår 18:52
Zayera Khan är en av Robinson 2024:s färgstarkaste profiler. Och det finns en rad saker som tittarna är nyfikna på när det kommer till henne, bland annat hennes hår.