Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Robinson-vinnaren till attack mot Aftonbladet-journalist: "Sjukt"

- 12/08/2015, 12:14 -
1 av 2

Faksimil/TT BILD

2 av 2

Faksimil/Facebook

Robinson-vinnaren och ex-polisens inlägg sprids på sociala medier. Han kritiserar en krönika med anledning av knivdådet på Ikea.

Martin Melin, Robinson-vinnare och ex-polis blev mycket upprörd när han läste Aftonbladets Kerstin Weigels krönika, där hon kritiserade att polisen använde känslor och värdeladdade ord som "galen".

"Det här är ju sjukt! Mitt i all bedrövelse där många människor på olika sätt drabbats av något vansinnigt - ja då kliver den här journalisten in i bilden och tycker att det viktigaste i världen är hur polisen uttrycker sig. Jösses!" skriver Melin bland annat.

Facebook-inlägget sprids nu och där går han också till attack mot Weigl eftersom han menar att hon inte hur hur det är som polis att "Stå själv i blod upp till knäna" eller "ha ett döende barn i famnen". Han tycker också att hon ska sluta "leta fel" hos polisen.'

Men Kerstin Weigl, krönikör på Aftonbladet, tycker att Melin har missförstått krönikan.

– Han har inte förstått poängen tycker jag. Jag tycker av hela mitt hjärta att svensk polis generellt är djupt empatiska och gör ett svårt jobb och gör det bra. De ska vara mänskliga i möten med brottsoffer, och jag vet att de gör det, men när man offentligt kommenterar en pågående polisutredning då är det bort med känslor. Inga känslor eller värderingar ska skina igenom, bara fakta. Det är viktigt att vi vet att polisen håller huvudet kallt när de utreder ett våldsbrott, säger Weigel till Nyheter24.

Hon är kritisk till att polisen börjat använda mer känslor när de kommenterar utredningar, bland annat presskonferensen om Ikea-morden.

– Vi lever i en känslomässig tid. Men det får betydelse för människor som lyssnar på den där presskonferensen, det är som att polisen antyder att de vet mer men inte vill berätta fullt ut, säger Weigl.

Hon menar att Melin blandar ihop två olika arbetsuppgifter.

– Han tror att jag menar att de inte ska kunna uttrycka känslor när de möter brottsoffer. Det jag menar är att poliser ska inte uttrycka sig med värdeladdade ord när de kommenterar utredningar, det är två helt olika arbetsuppgifter, säger hon.