I årets julkalender "Tusen år till julafton" skildras olika tidsepoker i Sverige. I söndagens avsnitt visades det hur barn levde på 1500-talet.
1 av 5
I årets julkalender "Tusen år till julafton" skildras olika tidsepoker i Sverige. I söndagens avsnitt visades det hur barn levde på 1500-talet. - Foto: SVT
Det bjöds på alkoholfri öl till barnen.
2 av 5
Det bjöds på alkoholfri öl till barnen. - Foto: SVT
En förälder har nu anmält julkalendern.
3 av 5
En förälder har nu anmält julkalendern. - Foto: SVT
Enligt mathistorikern Edward Blom var det väldigt vanligt att barn drack kokad öl under den här tiden.
4 av 5
Enligt mathistorikern Edward Blom var det väldigt vanligt att barn drack kokad öl under den här tiden. - Foto: Faksimil: SVT
Vattnet var väldigt smutsigt under 1500-talet och barnadödligheten var högre i familjer där barnen fick vatten än där de fick öl.
5 av 5
Vattnet var väldigt smutsigt under 1500-talet och barnadödligheten var högre i familjer där barnen fick vatten än där de fick öl. - Foto: SVT

Alkoholfri öl i julkalendern – då blev en förälder galen

När barnen drack alkoholfri öl årets julkalender "Tusen år till julafton" så såg en förälder rött. Nu är julkalendern anmäld.


Årets julkalender har minst sagt varit field day för de som lider av moralpanik. Nu har någon förälder gått så långt att hen har anmält "Tusen år till julafton" till Konsumentverket – eftersom barnen i ett avsnitt som ska skildra 1500-talets Sverige serveras alkoholfri öl.

Barnen serveras alkoholfri öl. Bildkälla: SVT.

"Direkt olämpligt"

I anmälan, som Expressen har tagit del av, står det att läsa:

"I många avsnitt serveras barnen öl. I gårdagens avsnitt sa Erik Haag att den tyvärr är alkoholfri. Är det inte direkt olämpligt att servera barn öl och sedan beklaga sig för barnen att den är utan alkohol."

Föräldern tycker också att SVT gör reklam för alkohol och bryter mot alkohollagen.

Julkalenderns projektledare Lisa Andrae försvarar öldrickandet i julkalendern. I ett sms till Expressen hälsar hon "I programmet framgår det tydligt att det är alkoholfri öl och att Eriks kommentar är ett skämt".

Erik Haag i julkalendern "Tusen år till julafton". Bildkälla: SVT.

Edward Blom: Ofarligt

Att barn drack alkohol på 1500-talet var inget ovanligt. För Aftonbladet reder mathistorikern Edward Blom ut hur det låg till då.

– Vattenkvaliteten var ofta så dålig i städerna på den tiden att det var farligt att dricka brunnsvattnet. Men öl var ofarligt då man kokat malten. Barnadödligheten var således mycket högre i familjer där barnen fick vatten än där de fick öl. Så det var absolut mycket vanligt att barnen drack öl, säger Edward Blom till Aftonbladet.


/
/
/
/
/
Öl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det ok med alkoholfri öl i julkalendern?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

1 timme sedan

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

1 timme sedan
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

1 timme sedan
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

1 timme sedan
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.

Så friade Nisse Hallberg till Emelie Uggla: "Kommer inte ihåg någonting"

2 timmar sedan
Nisse Hallberg är en svensk komiker och poddprofil. Men hur mycket vet du egentligen om stand up-stjärnan? Nyheter24 reder ut de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Hallberg.

Anders Lundins okända sjukdom: "Jobbigt, skämmande, läskigt"

2 timmar sedan
Den folkkära tv-profilen Anders Lundin fångade svenska folkets hjärtan redan på 1980-talet. Nu berättar han om tiden med okända sjukdomen. Tiden kantades av behandling som var både jobbig och skrämmande.