Linnéa Claeson
Linnéa Claeson får kritik för Vodkareklam. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Claudio Bresciani/TT.

Kritik mot Linnéa Claeson – medverkar i reklam för Vodka

Linnéa Claeson får nu skarp kritik för att ha medverkat i en reklam för Absolut Vodka. Flera följare menar att hon kapitaliserar på hbtq-personers kamp.


Människorättsaktivisten och juristen Linnéa Claeson, 29, blev en profil inom medievärlden runt 2015 då hon startade Instagramkontot "assholesonline"där hon la ut misogyna meddelanden hon fått skickade till sig från män.

Sedan dess uttalar hon sig regelbundet bland annat i frågor om sexism, rasism och hbtq-personers rättigheter. Hon har även medverkat i tv-program och varit kolumnist i Aftonbladet.

Bildkälla: Christine Olsson/TT.

"Mest smaklösa jag sett"

Nu riktas skarp kritik mot Linnéa Claeson, efter att hon medverkat i en reklam för Absolut Vodka. 

Claeson förklarar på Instagram Story att hon blev tillfrågad av sin vän Fredrik Robertsson, som är jämställdhetsambassadör för Absolut Vodka, att medverka i en intervjuserie som lyfter jämställdhetsfrågor, med fokus på hbtq-personer. 

I Linnéa Claesons kommentarsfält anklagas hon nu av flera av sina följare för att kapitalisera på hbtq-kampen. 

Såhär lyder några av kommentarerna:

"Du kapitaliserar på den riktiga kampen. Reklamen för vodka kan vara det mest smaklösa jag sett."

"Men.. reklam för att sälja sprit?? Är det vad som helst för pengarna nu?"

"Du är en förebild för tusentals unga tjejer. Har du funderat något kring att använda den plattformen för att … ja, kränga sprit?"

"Fint för alla kvinnor som parera slag från fulla partners, fin fint för alla barn som det knyter sig i magen när farsan kommer hem med en klirrande kasse med Absolut"

"Hur resonerar du när du använder dina pattityder om oss hbtq-personer för att göra reklam för vodka? Har du tagit någon form av hänsyn till att vi hbtq-personer oftare än andra har alkoholproblem?"

Får inte betalt

Linnéa Claeson förklarar på Instagram Story att hon inte får något betalt för sin medverkan i reklamen och att det inte är något samarbete. 

Claeson har däremot inte bemött kritiken kring problematiken i att göra reklam för alkohol. 

Nyheter24 har sökt Linnéa Claeson. 

Bildkälla: Instagram.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Swifts album slog Spotify-rekord

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

1 timme sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

2 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

3 timmar sedan
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

Textilmuseet prisat på Elle-galan

idag 07:16
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

idag 06:58
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.