Hedvig Lindahl
Hedvig Lindahl är med i kvällens Skavlan. - Foto: Stella Pictures

Allt om Hedvig Lindahl: Frun, längden och fotbollskarriären

Hedvig Lindahl är en mångfaldigt hyllade fotbollsproffs, just nu aktuell i både fotbolls-EM och som värd i "Sommar i P1". Men hur bra koll har du egentligen på hennes fru, längd och lön? Nyheter24 har samlat allt du behöver ha koll på!


Rut Hedvig Lindahl , 39, föddes den 29 april 1983 i Katrineholm – och har en lång fotbollskarriär i ryggen. Hon blev ordinarie målvakt i svenska landslaget redan 2005 och har spelat i flertalet utländska proffsklubbar, däribland Chelsea och Atlético Madrid. 

Lindahl har utsetts till världens bästa kvinnliga målvakt och belönats med en hel rad utmärkelser och priser. Just nu är hon högaktuell som sommarvärd i P1. Hennes sommarprat sänds i Sveriges radio den 9 juli. 

Sedan den 6 juli pågår fotbolls-EM i England, där Hedvig Lindahl och det svenska landslaget har goda förutsättningar att ta sig långt. 

Här är en komplett guide fotbolls-EM 2022 med viktiga datum och tider.

Hedvig Lindahl är förstemålvakt i svenska EM-truppen. Foto: Adam Ihse/TT

Vilket är Hedvig Lindahls nuvarande lag?

Efter ett framgångsrikt världsmästerskap 2019 värvades Hedvig Lindahl till de tyska proffsklubben WfL Wolfsburg. 

Men i juli 2020 signerade hon ett två år långt kontrakt med Atlético Madrid, där hon spelar idag. 

Familjen: Har fru och barn

Hedvig Lindahl är gift och har två söner, Timothy och Nathan, tillsammans med sin fru Sabine Willms.

Hedvig Lindahls kärleksord till frun Sabine Willms

"Kärleken är evig när vi är tillsammans", sjöng Lena Philipsson – och det stämmer onekligen in på makarna Lindahl-Willms. Sabina lämnade nämligen ett toppjobb i läkemedelsbranschen för att frun skulle få chans att uppfylla sina fotbollsdrömmar.

– Sabine har offrat jättemycket för mig. Hon hade en bättre lön än vad jag någonsin har haft. Så egentligen var det ett jätteknäppt beslut ekonomiskt för oss när vi valde att flytta till England. Men hon insåg väl att jag skulle bli en bitter gammal tant som hade suttit och sagt sen att ”det kunde ha varit jag”, har Hedvig Lindahl berättat i en intervju med Expressen 2019.

Att få privatekonomin att gå ihop på enbart hennes fotbollslön hade inte gått ihop, så hustrun Sabine Willms fick ta ett deltidsjobb. 

– Vi hade inte klarat oss på enbart min lön, så är det. Det spelar ingen roll att jag har haft min bästa lön någonsin i Chelsea, det är inga stora pengar och London är en dyr stad att leva och bo i. Men det har gått, tack vare att Sabine har jobbat så har vi gått plus minus noll ungefär, säger Lindahl till Expressen.

Pengarna: Hur hög är hennes lön?

På herrsidan är ju fotbollsproffs oförskämt välbetalda, men inom damfotboll är löneanspråken inte riktigt lika lyxiga. Exakt hur mycket pengar Hedvig Lindahl tjänar är inte offentliggjort, men det står ju uppenbarligen klart att den inte räckte för att på egen hand försörja familjen för tre år sedan.

Enligt en artikel från Vad vi vet tjänade det svenska damlandslaget 98,7 procent mindre än herrarna 2019, men Hedvig Lindahl är ju proffs utomlands när hon inte representerar Sverige. Samma lönelistor som finns tillgängliga inom herrfotbollen gör inte det på damsidan.

Hedvig Lindahls lön förblir därmed okänd.

Hur lång är Hedvig Lindahl?

Hedvig Lindahl är en lång och reslig kvinna. Hennes längd är 1,79 meter. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!