Victor Leksell har skrivit ett öppet brev till Einár.
Victor Leksell har skrivit ett öppet brev till Einár. - Foto: TT/Nyhetsbyrån

Victor Leksell om Einárs död: "Jag vet att du ville bort"

Victor Leksell delade under fredagsmorgonen ett långt meddelande, skrivet till vännen Nils Einar Grönberg som påträffades död efter en skjutning i torsdagskväll.


Det var vid 23-tiden i torsdags som polisen fick larm om en skjutning i Hammarby sjöstad, Stockholm. Polisen skickade dit flera patruller och på platsen påträffades en ung man med skottskador i skalle och bröst.  

Den unga mannen var rappstjärnan Nils "Einár" Grönberg som mindre än två timmar efter larmet avled på plats. 

Hammarby sjöstad. Foto: Henrik Montgomery / TT

Polisen har nu startat en förundersökning om mord, platsen har undersökts med hundar och flera fynd har hittats, enligt Aftonbladet.

Mordet kan också ha fångats på någon av de övervakningskamerorna som finns i området.

Sorg på sociala medier efter Einárs död

Trycket på sociala medier har varit högt efter att den tragiska nyheten nådde allmänheten. En av de som uttryck sin sorg är artisten Victor Leksell som även var en nära vän till Einár. 

Victor Leksells fina inlägg. Bildkälla: victorleksell/Instagram


"Den Nisse som jag fick äran att lära känna var en varm och kärleksfull kille och det är så jag kommer minnas dig föralltid. Fan att det skulle bli såhär. Min älskade vän, Vila i frid. Vi ses på andra sidan", skrev han bland annat. 

Nu svämmar inläggets kommentarsfält över av kärleksfulla kommentarer från fans. 

Einár blev 19 år.

Uppgifter: Två artister var med Einár när han sköts till döds

Rapparen ska under en längre tid levt med en hotbild och skjutningen misstänks vara kopplad till gängkonflikter i Stockholm.

I fjol blev han kidnappad av det kriminella Vårbynätverket och utsatt för ett utpressningsförsök där de krävde honom på tre miljoner kronor. Han var målsägande i den stora Vårbyrättegången tidigare i år men valde då att inte närvara eller samarbeta med polis och åklagare.

Två män sågs efter mordet springa från platsen. Enligt uppgifter var Einar i sällskap med två andra artister när han mördades. 

Nya uppgifter till Aftonbladet beskriver dödsskjutningen som en ren avrättning.

Enligt ögonvittnen, som sett hela förloppet, har gärningsmannen stått på cirka 1,5 meters avstånd och med utsträckt arm siktat på Einár och skjutit.

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och på kort tid blev Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad.

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till oss på tips@nyheter24.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!