Caia Cosmetics har anmälts 24 gånger till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring.
Caia Cosmetics har anmälts 24 gånger till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring. - Foto: Stella Pictures och Instagram/caiacosmetics

CAIAS:s julkalender anmäls: "En bluff"

Nyheter24 kan nu avslöja att Konsumentverket, under de senaste två veckorna, mottagit 24 anmälningar mot Caia Cosmetics. Anmälningarna gäller vilseledande marknadsföring av företagets omdebatterade julkalender.


Trycket på Caia Cosmetics hemsida var högt den 27 oktober när de lanserade sin nya julkalender. 

Inom loppet av en timme var alla 20 000 julkalendrar slutsålda. Med ett styckpris på 1 795 kronor bör de totala försäljningsintäkterna uppgå till omkring 36 miljoner kronor – och succén var ett faktum.

Kunderna rasade mot Caias julkalender

Men riktigt lika god var inte stämningen i Caias- och Bianca Ingrossos kommentarsfält på sociala medier. Nej, för i samband med att de första kalendrarna levererades började också kritiken ramla in. Läs mer om det här.

Missnöjet har grundat sig i att värdet på kalenderns innehåll inte verkar stämma överens med vad Caia Cosmetics utlovat.

Varje kalender ska, enligt företaget, innehålla skönhetsartiklar till ett värde av 3 595 kronor. Men många konsumenter har reagerat på att kalendern bara innehöll förpackningar i resestorlek. Andra riktar mot kritik mot att vissa luckor, exempelvis den som ger kunden rabatt på nästa köp, gör kalendern ovärd det höga priset.

Bianca Ingrosso: "Otroligt tråkigt"

Under lördagen gick Bianca Ingrosso ut med en offentlig ursäkt till de missnöjda kunderna på Instagram. 

– Först och främst vill jag bara säga hur otroligt tråkigt det är och hur ledsen jag blir att så många tror att jag på riktigt skulle ha medvetet lurat er, säger Bianca, och betonar att det var längesen hon var så här ledsen.

Nu anmäls Caia till Konsumentverket

Det har gått en vecka sedan Caia Cosmetics lanserade sin julkalender och nu börjar följderna av missnöjet att visa sig. Nyheter24 kan avslöja att totalt 24 anmälningar, där sminkbolaget anklagas för vilseledande marknadsföring, har kommit in till Konsumentverket sedan den 27 oktober. 

Här beskriver kunderna sitt missnöje – och även här kretsar mycket kring att kalenderns innehåll inte håller vad det utlovar.

"Det känns hemskt att så många lagt så mycket pengar på detta och så känns allt som en bluff", står det i en anmälan till Konsumentverket.

"Hon (Bianca Ingrosso reds anm.) säger att produkterna är värda 3 595, men om man räknar varje vara för sig i full size så hamnar man på ca 3 050 kronor. Så vilseledande, detta måste förbättras!", står det i en annan.

Foto: Stella Pictures

Konsumentverket svarar - det händer nu

Alla anmälningar som kommer in till Konsumentverket granskas löpande av jurister. Till Nyheter24 säger Konsumentverkets pressavdelning att man fortfarande är i en inledande fas av att granska Caia-anmälningarna. 

– Vi har noterat anmälningarna, men har inte tagit ställning till dem, säger Konsumentverkets pressavdelning till Nyheter24.

Om Konsumentverket bedömer att Caias reklam strider mot gällande lagstiftning kan myndigheten öppna ett tillsynsärende och granska fallet. 

– Generellt sett är ett första steg att öppna ett tillsynsärende, kontakta företaget och påpeka hur myndigheten ser på saken. Så ber vi dem svara på hur de ser på saken. I bästa fall så löser det sig genom att företaget rättar felen i sin marknadsföring eller i sina avtalsvillkor. I några enstaka fall håller de inte med och då kan ärendet tas vidare, säger Konsumentverkets pressavdelning till Nyheter24.

Om företaget inte rättar sig kan nästa steg bli att låta Konsumentombudsmannen, KO, göra en ny bedömning av ärendet. 

Det är då KO som sedan kommer fram till om det behövs ett föreläggande, om man ska ansöka om stämning i domstol eller om någon annan åtgärd ska vidtas.

Caia Cosmetics har ännu inte uttalat sig om anmälningarna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt bakslag för Eurovisionveckan i Malmö

1 timme sedan

Veckans film och serier – Gosling som stuntman

2 timmar sedan
Ryan Gosling är avdankad stuntman i "The fall guy" och i "A man in full" spelar Jeff Daniels en företagsledare på fallrepet. Här är veckans filmer och serier.

Céline Dion om svåra sjukdomen: "Hoppas på ett mirakel"

idag 02:42
Den kanadensiska megastjärnan Céline Dion, som i fjol tvingades ställa in sin världsturné sedan hon drabbats av den ovanliga neurologiska sjukdomen stiff person syndrome, har för första gången sedan sjukdomsbeskedet givit en intervju.

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.