Måndag 27 Jun
Stockholm

Flera av Sveriges största influensers startar kryptovaluta

Den nya kryptovalutan Influecio möter kritik, redan innan lansering
Den nya kryptovalutan Influecio möter kritik, redan innan lansering. Foto: Janerik Henriksson/TT/Pexels

Melloartister, Paradise Hotel-deltagare och välkända Youtubers är med på det nya krypto-tåget, som fått namnet "Influencio". Men satsningen är inte helt riskfri, menar Finansinspektionen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om 33 dagar lanseras en ny kryptovaluta vid namn "Influencio", i alla fall om allt går enligt vd:n Daniel Daboczys planer.

Tillsammans med närmare 40 av Sveriges tyngsta influensers lanserar han en plattform som ska “lösa de osammanhängande betalningsmetoderna i den globala branschen för influencermarknadsföring”, enligt ett pressmeddelande.

Youtubers, PH-profiler och artister är med i projektet

Med på tåget finns namn som Joakim Lundell, Samir Badran, Jonna Lundell, Haidar Juma, Ken Ring och Vlad Reiser. 

Valutan kommer omfatta en miljard "coins", och enligt pressmeddelandet från i mitten av september skulle 250 miljoner av dessa ha getts ut redan den 7 oktober. Enligt Breakit är det oklart huruvida detta hände.

På företagets hemsida kan den som vill vara först till kvarn fylla i sina uppgifter – och då utlovas mer information först av alla.

"De bästa affärerna görs när man köper så tidigt som möjligt", skriver Influencio.

Finansinspektionens varning

Men finansinspektionen varnar ofta för nystartade kryptovalutor, inte minst när det gäller mindre valutor, likt Influencio.

Det finns en risk att valutan ökar väldigt snabbt i värde när följare köper, i det här fallet coins – för att sedan kollapsa när köptrycket minskar.

“De riskerna som vi pekade på var att köpet av en token inte nödvändigtvis för med sig någon som helst rättighet för konsument, att det pris som en token lanseras för inte behöver ha satts av någon oberoende part, och att det inte finns någon garanterad tillgång till en andrahandsmarknad”, har exempelvis Malin Omberg, chef för verksamhetsområdet Marknader, tidigare sagt i frågan om mindre kryptovalutor, enligt Breakit.

Krypto-vd:n: "Snackar bara skit"

På sin Twitter har vd:n Daniel Daboczy bemött anklagelserna om att Influencio inte skulle vara ett seriöst varumärke.

"Vad är scammen? Eller är det så att du bara snackar skit", skrev han på Twitter den 11 december.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.