Kryptovalutor

Kryptovalutor är digitala pengar. Den första och idag största kryptovalutan heter bitcoin. Den lanserades 2009 och hade i januari 2018 samlat ihop ett marknadsvärde på runt 186 miljarder dollar, enligt sajten Coinmarketcap.


Uppfinningen som gjorde detta möjligt är en teknik som kallas för blockchain, eller blockkedja på svenska, och är helt enkelt ett sätt för datorer i ett nätverk att skapa en databas tillsammans. I bitcoins fall kan man säga att blockkedjan är en stor publik och decentraliserad loggbok där alla transaktioner registreras helt öppet i så kallade block.


Blockkedjetekniken anses vara extremt säker. Alla i nätverket måste förhålla sig till samma regler, och för att kolla att alla följer reglerna används kryptografi. Därav namnet: kryptovalutor.


Sedan bitcoin kom 2009 har en mängd andra kryptovalutor skapats, som till exempel Ethereum, Litecoin, Monero, Neo och Ripple. Det finns numera över 1 000 olika kryptovalutor på nätet, även om bitcoin fortfarande är den största.


Man kan köpa kryptovalutor på olika växlingssajter och kryptobörser runt om i världen.

igår 09:54
Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried stal miljarder dollar från sina kunder och använde dem till fastighetsaffärer och olagliga donationer. Nu ställs han inför rätta i New York, anklagad för storskalig svindel och bedrägeri.
12 Sep, 18:22
Svensken Sebastian Greenwood döms till 20 års fängelse i USA för sin inblandning i pyramidupplägget onecoin, rapporterar flera medier. Den fejkade kryptovalutan beskrivs som ett av de största internationella bedrägerierna någonsin.
5 Sep, 11:30
Falska lyssningar med hjälp av Spotify är bara en av många nya metoder där kriminella tar hjälp av digitaliseringen för att tvätta pengar. Det är egentligen bara Spotify som kan avgöra omfattningen av de här problemen, säger polisen Hans vid Noa.
24 Aug, 09:54
Somliga behöver inte oroa sig för brödfödan, trots bistrare tider. Jensen Huang, vd och grundare av den amerikanska halvledarjätten Nvidia ökade sin förmögenhet med 4,2 miljarder dollar, motsvarande 45,8 miljarder kronor i ett enda slag då Nvidias aktie rusade över tio procent i efterhandeln på Nasdaq i New York på onsdagen.
18 Aug, 07:30
Kryptovalutor faller på bred front. Nedgången sammanfaller med snabbt stigande långräntor i veckan, en trend som minska suget efter mer riskfyllda tillgångar.
8 Aug, 05:30
Börsen kan ge lika starkt beroende som datorspel eller nätpoker. Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, beskriver tre olika riskgrupper som kan fastna i börsberoende.
7 Jul, 11:18
Bitcoin har fått minst sagt mycket uppmärksamhet de senaste åren, men vad är egentligen bitcoin, hur fungerar det och varför ska du bry dig? Här är allt du behöver veta om bitcoin.
23 Jun, 20:04
Världens största börs för kryptovalutor, Binance, förbjuds med omedelbar verkan att erbjuda tjänster i Belgien. Detta efterbeslut från FSMA, den belgiska motsvarigheten till Finansinspektionen.
21 Jun, 08:36
Kryptobolaget Gooit bötfälls med två miljoner kronor av Finansinspektionen (FI). Läs mer om bakgrunden till beslutet här.
18 Jun, 09:12
Sverige har flera skäl att vara nöjt med halvåret som ordförandeland i EU, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M). Hon ser ett förslag till nya budgetregler för EU-länderna som den största framgången, men varnar samtidigt för att flytta mer makt över pengarna till Bryssel. Det finns så klart spänningar i detta.
14 Jun, 10:04
Konsumentverket går ut med en skarp varning om riskerna med att handla med bitcoin och andra kryptovalutor.
6 Jun, 10:40
Världens största börs för kryptovalutor, Binance, stäms – igen.
23 Apr, 07:54
Bitcoin har snuddat vid rekordnivåer på senare tid – den 14 april var den uppe i 31 000 dollar.
12 Apr, 05:30
Många och blytunga kritiker har dömt ut den. Trots det är bitcoin nu tillbaka på över 30 000 dollar för första gången sedan juni 2022.För varje år har krypto blivit alltmer accepterat som tillgång, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.
11 Apr, 08:10
Bitcoin når nu sin högsta nivå sedan i juni i fjol, över 30 000 dollar.
4 Apr, 19:12
Elon Musk har ändrat Twitters logga till hunden från Dogecoin. Detta tros vara ett försenat april-skämt och nu trendar #doge på Twitter.
29 Mar, 07:34
Stockholmsbörsen steg på bred front under onsdagens handel, i linje med ledande Europabörser.Breda OMXS-index gick upp 1,7 procent.
24 Mar, 01:04
Den efterlyste sydkoreanske kryptoentreprenören känd som Do Kwon har gripits i Montenegro, uppger landets inrikesdepartement. Nu vill både Sydkorea och USA ha honom utlämnad.
22 Mar, 22:30
En stor bedrägerihärva med kryptovalutor uppdagas nu, och i centrum står skådespelaren Lindsay Lohan och Youtubern Jake Paul.
21 Mar, 11:12
Kryptovalutor har rusat uppåt under de gångna veckornas orosvåg i banksektorn.För den största av dem, bitcoin, handlar det om ett lyft på 40 procent på elva dygn.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.