Kryptovalutor

Kryptovalutor är digitala pengar. Den första och idag största kryptovalutan heter bitcoin. Den lanserades 2009 och hade i januari 2018 samlat ihop ett marknadsvärde på runt 186 miljarder dollar, enligt sajten Coinmarketcap.


Uppfinningen som gjorde detta möjligt är en teknik som kallas för blockchain, eller blockkedja på svenska, och är helt enkelt ett sätt för datorer i ett nätverk att skapa en databas tillsammans. I bitcoins fall kan man säga att blockkedjan är en stor publik och decentraliserad loggbok där alla transaktioner registreras helt öppet i så kallade block.


Blockkedjetekniken anses vara extremt säker. Alla i nätverket måste förhålla sig till samma regler, och för att kolla att alla följer reglerna används kryptografi. Därav namnet: kryptovalutor.


Sedan bitcoin kom 2009 har en mängd andra kryptovalutor skapats, som till exempel Ethereum, Litecoin, Monero, Neo och Ripple. Det finns numera över 1 000 olika kryptovalutor på nätet, även om bitcoin fortfarande är den största.


Man kan köpa kryptovalutor på olika växlingssajter och kryptobörser runt om i världen.

24 Maj, 12:48
USA:s finansmyndighet SEC har gett klartecken för lanseringen av börsnoterade fonder (ETF) med direkt exponering mot ether – den näst största kryptovalutan efter bitcoin. Beskedet kommer efter förslag från börsoperatörerna CBOE Global Markets, Nasdaq och New York Stock Exchange, som alla vill kunna notera ETF-er med koppling till ether.
21 Maj, 08:04
Förnyade förhoppningar om grönt ljus för så kallade ETF-fonder kopplade till ether får kryptovalutan att rusa.
8 Maj, 12:42
Kryptovalutabörsen FTX har tillräckligt med tillgångar för att kunna betala alla som drabbades i kollapsen i november 2022 fullt ut. Det är sällsynt i amerikanska konkursförfaranden.
23 Apr, 15:30
En man har åtalats för terrorfinansiering med hjälp av kryptovalutor. Enligt domstolshandlingar har han bland annat tillbringat viss tid i Syrien.
17 Apr, 16:06
Det surrar rejält kring nästa halvering i bitcoinvärlden. "Troligen redan denna vecka", rapporterar tv-kanalen CNBC. Halveringen av priset på nya bitcoin kan ge ett nytt prisrally, hävdar en del. Andra ser det som en redan inprisad icke-händelse.
17 Apr, 07:20
Skatteverket har upptaxerat 18 datorhallar med totalt nära 1 miljard kronor. Datorhallarna ska ha framställt kryptovalutor i hemlighet, så kallad mining. De här miningdatorhallarna har använts som digitala sedelpressar, säger Patrik Lillqvist på Skatteverket.
28 Mar, 17:16
Från att ha byggt ett miljardimperium på påhitt och luftslott har kryptokungens krona hamnat en aning på sned sedan amerikanska myndigheter slog till mot kryptobörsen FTX, och korthuset rasade.
19 Mar, 10:46
Kryptovalutor som bitcoin har vänt kraftigt ned, och just bitcoin har under morgonen backat drygt 5 procent. Nedgången betyder att en bitcoin nu handlas kring 63 000 dollar (660 000 kronor) vilket innebär en nedgång på 10 procent de senaste fem dagarna.
15 Mar, 17:06
Under årets granskning av deklarationer kommer Skatteverket att lägga sitt fokus på att kontrollera bland annat kryptovalutor. Vi vet att det är ett område som är svårt att deklarera, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.
12 Mar, 12:12
Kryptovalutor som bitcoin har rusat i pris den senaste tiden. Men riksbankschefen Erik Thedéen är mycket skeptisk: Det är ett instrument som är helt omöjligt att värdera och vi vill inte få in det i svensk finansiell sektor, säger han till TT.
4 Mar, 12:50
Kryptovalutan bitcoin fortsätter att stiga och noterades under förmiddagen på nästan 65 500 dollar per bitcoin, den högsta bitcoinkursen sedan november 2021.
27 Feb, 07:34
Bitcoins värde lyfter kraftigt med noteringar över 57 400 dollar per bitcoin i den tidiga eftermiddagshandeln. För att hitta en starkare bitcoinkurs får man gå tillbaka till slutet av 2021.
18 Feb, 19:02
Efter frossan 2022 närmar sig bitcoin återigen rekordnivåer. Men riskerna är fortfarande höga för den som vill investera i kryptovalutan. Det är fortfarande en ung marknad, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.
8 Feb, 12:44
En 49-årig svensk affärsman pekas ut som drivande bakom ett misstänkt miljardsvindleri i Norge, rapporterar Ekot med hänvisning till den norska affärstidningen Finansavisen.
30 Jan, 06:00
Anmälningarna om bluffinvesteringar rusade förra året. Bedragarna tar till allt mer avancerade metoder för att lura till sig stora summor.
12 Jan, 13:34
Efter en viss tvekan har USA godkänt bitcoinfonder. Svenska Finansinspektionen (FI) tänker inte haka på. Skulle ett fondbolag ansöka om att få driva en fond med kryptotillgångar skulle vi sannolikt avslå den, säger Charlotte Fried på Finansinspektionen.
11 Jan, 19:04
Rusande kurser har återigen väckt intresset för kryptovalutor. Cirka 100 000 svenskar kan tacka amerikanska myndigheter och börsen för att värdet stiger.
11 Jan, 07:54
Kryptovalutor lyfter brett efter att amerikanska finansinspektionen SEC gett grönt ljus till börshandlade fonder med bitcoin. Den största vinnaren är varianten ether som stiger tydligt i dagens handel. Men SEC tonar ned förhoppningarna för kryptokonkurrenterna.
10 Jan, 22:36
Den amerikanska finansinspektionen SEC har beslutat att tillåta börshandlade fonder kopplade till kryptovalutan bitcoin, rapporterar Bloomberg.
9 Jan, 23:12
USA:s finansinspektions konto på X, före detta Twitter, hackades på tisdagen. Någon lade där ut ett meddelande om att tillsynsmyndigheten (SEC) beslutat att börshandlade fonder kopplade till kryptovalutor ska tillåtas.
1 2 3 4