Melodifestivalen 2022
Rådande pandemi kan komma att sätta käppar i hjulet för Melodifestivalen 2022. - Foto: SVT

Uppgifter: Melodifestivalen 2022 hotas

Det är enligt källor till Expressen som Melodifestivalens ledning nu tvingas se över alternativ kring hur tävlingen ska genomföras under rådande pandemi.


Det var under måndagen som regeringen berättade att de nu stramar åt rådande restriktioner ytterligare. Dessa kommer att börja gälla från och med onsdag den 12 januari.

– Nya restriktioner är ingenting vi inför lättvindigt. Jag är väl medveten om att de här två åren varit prövande för alla oss i Sverige. Tyvärr krävs nu ytterligare en kraftansträngning för oss alla, för att få ner smittspridningen, sade Magdalena Andersson under pressträffen.

Det hela har enligt källor till Expressen nu gjort att ledningen för årets Melodifestival fått sätta sig i krismöte för att jobba fram en strategi över hur det ska bli med årets tävling. 

– Vi sitter just nu tillsammans med våra samarbetspartners för att se över olika alternativ. Vi återkommer med svar så snart ett beslut har fattats, skrev Anette Brattström, projektledare för tävlingen i ett sms på måndagseftermiddagen. 

Men enligt uppgifterna till Expressen övervägs nu alternativet att helt ställa in årets storslagna turné och i stället köra hela tävlingen i Stockholm – precis som förra året. 

Nya restriktionerna som börjar gälla:

  • Alla som kan bör arbeta hemifrån.
  • Krogar och och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.00. Begränsning på högst 8 personer per sällskap införs.
  • Allmänt råd om att vuxna ska begränsa antalet nära kontakter inomhus.
  • Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. Undantag finns för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.
  • Huvudregeln för utbildning för vuxna är att vara på plats. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, samt övrig vuxenutbildning bör fortsatt genomföras med riskreducerande åtgärder på plats.

Åtgärder som gäller och nu förlängs:

  • Alla bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel.
  • Alla bör arbeta hemifrån när arbetet så tillåter. Bara arbetstagare som behöver vara på plats ska vara det.
  • Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik.
  • Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte går att hålla avstånd.
  • Handelsplatser: Liksom tidigare gäller krav på minst 10 kvm per person och att undvika trängsel.
  • Platser för kultur och fritidsverksamheter: Krav på 10 kvadratmeter per person och att undvika trängsel. Undantag för verksamheter som riktar sig enbart till barn- och unga, till exempel träningar och tävlingar.
  • Närundervisning för grundskolan, övriga obligatoriska skolformer, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan är fortsatt huvudprincipen. Åtgärder bör vidtas, så som att vara utomhus så mycket som möjligt, undvika samlingar med stora grupper inomhus och i möjligaste mån undvika att blanda olika klasser.

Åtgärder som kan införas inom kort

  • Deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  • På mässor införs vaccinationsbevis om antalet deltagare överstiger 50 personer.
  • Antalet personer vid privata sammankomster sänks från 50 till 20 sittande personer.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

1 timme sedan
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

1 timme sedan
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?

Lyxlön för 12-barnsmamman Madeleine Ilmrud

1 timme sedan
12-barnsmamman Madeleine Ilmrud, känd från TV4-programmet Familjen Annorlunda, försörjer sig idag som influencer. Något som ger henne riktigt bra betalt...

Per Gessles enorma miljonimperium – så mycket pengar håvar han in

2 timmar sedan
Per Gessle har, under åren i Roxette och Gyllene Tider, byggt upp en smärre förmögenhet. Nyheter24 har kikat närmare på Gessles inkomst och bolag.