Hur bra koll har du på skådespelaren och artisten Omar Rudberg?
Hur bra koll har du på skådespelaren och artisten Omar Rudberg? - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Janerik Henrsson/TT

Omar Rudberg gjorde succé i Young Royals – nu tävlar han i Melodifestivalen

Trots sin unga ålder har den 23-årige Omar Rudberg kommit att bli en väletablerad skådespelare och artist. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnskottet, som både axlat en roll i en Netflix-serie och stått på Melodifestivalen-scenen flera gånger om?


Skådespelaren och artisten Omar Rudberg, 23, har blivit en av Sveriges starkast lysande stjärnor och började sin karriär som en del av gruppen FO&O som bland annat agerade förband åt Justin Bieber

Men hur bra koll har du egentligen på Omars genombrott, framgångar och privatliv? Nyheter24 reder ut det du behöver veta.

Omar Rudberg slog igenom i Talang 2010

När Omar Rudberg bara var tio år gammal äntrade han Talang-scenen i TV4 och bjöd på dans och sång á la Ricky Martin. Uppträdandet fick schlagerdrottningen Charlotte Perrelli att smälta. Läs mer om det här.

Omar Rudberg är med i Melodifestivalen 2022

Tillsammans med FO&O deltog också Omar Rudberg i Melodifestivalen 2017 med bidraget "Gotta Thing About You". 

Samma år splittrades gruppen och år 2019 ställde Omar upp i Melodifestivalen igen – då med låten "Om om och om igen" som inte gick vidare till final.

För tredje gången gillt medverkar Omar i Melodifestivalen 2022. Denna gång med låten "Moving Like That". Läs mer vilka artister som är med i tävlingen här.

Omar Rudberg spelar gaykillen Simon i "Young Royals"

För en stor publik är dock Omar Rudberg inte känd för sina Mello-bidrag, utan snarare sin medverkan i Netflix-succén "Young Royals". 

I serien, som blivit populär både innanför och utanför Sveriges gränser, spelar Omar karaktären Simon: en ung gaykille som går på internatskolan Hillerska och som hittar kärleken i prins Wilhelm, spelad av 18-årige Edvin Ryding.

Omar Rudberg och Edvin Ryding spelade mot varandra i "Young Royals". Foto: Anders Wiklund/TT

Både innan och efter serien har många spekulerat kring Omars sexuella läggning och huruvida han, likt karaktären Simon, är gay.

– Varför ska jag berätta om min läggning för någon som bara vill veta, för vetandets skull? Jag har ingen ”label”. Jag som människa är väldigt öppensinnad, har 23-åringen sagt om det hela till QX.

Hur är Omar Rudbergs relation till Edvin Ryding?

Den som tänkt sig att Omar Rudberg och Edvin Ryding, likt Simon och prins Wilhelm, skulle vara ett par i verkligheten får tänka om. De är inget annat än goda vänner.

”Min och Edvins vänskap är fruktansvärt fin! Med tiden har vi lärt känna varandra mer och mer, och bara kommit närmre varandra", har Omar tidigare skrivit om Edvin till Hänt, och fortsatte då vidare:

"Är så glad över att jag fått lära känna honom privat men också som en professionell skådespelare."

Omar Rudberg i Melodifestivalen 2019. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vem är Omar Rudbergs mamma Wilnur Rudberg?

En annan betydelsefull person i Omar Rudbergs liv är hans mamma Wilnur Rudberg, 50, som troligtvis fört över några både en och två dansgener till sonen som under tiden i FO&O gjorde koreograferade dansnummer.

Mamma Wilnur, som flyttade med Omar till Sverige från Venezuela när han var i 6-årsåldern, är nämligen både zumbainstruktör och danslärare.

Hur mycket pengar tjänar Omar Rudberg?

Under 2020 hade Omar Rudberg, enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst som landade på 8 972 kronor.

Hur lång är Omar Rudberg?

Omar Rudberg har aldrig gått ut med exakt hur lång han är. Däremot ska han, enligt magasinet Popbuzz, vara något kortare än motspelaren Edvin Ryding som är 177 centimeter lång. Läs allt du behöver veta om Edvin här.

Vad heter Omar Rudberg på Instagram?

Du hittar Omar Rudberg under namnet @officialomar på Instagram. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!