Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I kväll uppträder Loreen för diktatorn

- 12/07/2012, 08:32 -
I kväll uppträder Loreen i Vitryssland.
1 av 3

I kväll uppträder Loreen i Vitryssland.

Scanpix/AP Photo/Sergey Ponomarev

Loreen framför Euphoria på
Eurovision Song Contest 2012 i Baku.
2 av 3

Loreen framför Euphoria på Eurovision Song Contest 2012 i Baku.

3 av 3

Stella Pictures

Under Eurovision hyllades Loreen för sitt ställningstagande mot regimen i Azerbajdzan. Nu ifrågasätts hon för sitt deltagande på en gala i Vitryssland - som invigs av diktatorn Aleksander Lukasjenko.

I kväll uppträder Loreen med sin vinnarlåt "Euphoria" på en stor tevegala i Vitryssland. På plats finns bland annat den vitryske presidenten och diktatorn Aleksander Lukasjenko för att inviga festkvällen och den svenska flaggan kommer att finnas utanför huvudarenan. Att Loreen valt att vara en del av jippot kan ses som förvånande, med tanke på att hon var en av få artister som uttalade sig kritiskt mot regimen i Azerbajdzan när hon deltog i Eurovisionfinalen i maj.

– Loreen är väldigt insatt i Vitryssland och hennes engagemang för mänskliga rättigheter är inget som kommer och går - utan som består. Loreen kommer att komma med ett uttalande när hon kommer hem, men inte innan, säger hennes manager Torbjörn Sten till Aftonbladet.

"Människor kan råka illa ut"


Varför Loreen väntar med att uttala sig om sin medverkan säger han beror på att "det finns människor som kan råka illa ut".

– Om Loreen gör en markering och uttalar sig för mänskliga rättigheter kan besöket vara något positivt. Om hon inte markerar kan Loreen bli en del av ett propagandajippo för presidenten. Artisterna bör vara medvetna om att de kan utnyttjas av en förtryckande regim, säger svenska Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren till Aftonbladet.