Näääk och Nimo anmälda för hatbrott: "Som ett hotbrev"

- 04/09/2013, 20:58 -
Artisterna anmäls för texten i en av sina låtar.
1 av 4

Artisterna anmäls för texten i en av sina låtar.

Lisa Rydje anmälde efter att hon hört låten.
2 av 4

Lisa Rydje anmälde efter att hon hört låten.

Privat

Näääk och Nimo har inte velat uttala sig om anmälan.
3 av 4

Näääk och Nimo har inte velat uttala sig om anmälan.

Näääk.
4 av 4

Näääk.

Robin Haldert/Scanpix

"Men egentligen så ville jag bara ta hennes kropp. Dra ut i Årstaviken o begrava henne för gott". Det är bara en av flera rader i svenska rapparna Näääk & Nimos låt "Vare värt d!" som nu fått duon anmäld för hatbrott.

Den sista augusti gjorde Lisa Rydje, 21, en sju sidor lång anmälan om hatbrott. Det efter att hon hört låten "Vare värt d!" med Näääk & Nimo, i vilken det rappas rader som "Man bara vill dra i håret, sparka henne ut. Spotta henne rakt i facet, tagga härifrån." Eller "Jag hoppas nu, hora, att du i framtiden lärt dig".

På Twitter och Facebook möts nu anmälan med delade meningar. 

– På Facebook har jag många vänner som uppmuntrar det här medan det på Twitter blir en helt annan diskussion. Där skriver folk att "konsten ska vara fri" eller "hur orkar du lägga ned tid på det här", säger Rydje till Nyheter24.

En del av kritiken baseras på att man menar att anmälan inte kommer att leda någon vart, och att det inte är möjligt att anmäla låttexter för hatbrott. 

– Det är inte så att jag vill sätta Näääk och Nimo bakom lås och bom eller ge dem böter, det är inte alls det jag vill uppnå. Det som hänt hittills är mycket mer än jag trodde, och krävs det en anmälan för att problemet ska bli uppmärksammat kan jag gärna ta på mig att göra den anmälan, förklarar Rydje och fortsätter:

– Visst konsten är fri – men hur långt ska man egentligen kunna dra det? Hur mycket ska man kunna gömma bakom de orden?

Hur reagerade du när du hörde låten första gången?

– Det var på Lidmans live som hela den här diskussionen uppstod, de hade bokat Näääk och Nimo till en spelning, då märkte jag att det blev uppståndelse. Först när jag läste jag texten utan rytm eller musik så är det kort och gott formulerat som ett hotbrev. Så lyssnade jag på låten, och lyssnar man inte på texter kan jag tänka mig att folk tycker musiken är bra, men hur långt behöver de egentligen dra det textmässigt, frågar hon sig.

För Rydje handlar anmälan om att andra inte ska behöva uppleva kränkningar och hot i musik – inte minst på nattklubbar.

 – Konst eller inte. Då kan man ju lika gärna tonsätta Breiviks manifest och få be om att bli bokad på olika klubbar. 

Precis som andra gjort på sociala medier påpekade polisen, enligt Rydje, att hon inte ska förvänta sig mycket av anmälan.

– Går man in med inställningen att man inte kan göra någonting och att ingen ändå kommer att lyssna på en, ja då kommer ju garanterat ingenting att hända. Hade alla tänkt så hade vi inte ens haft kvinnlig rösträtt. Allting har ju börjat med att någon måste säga att de tycker att det är fel. 

Har delats i sociala medier

På Facebook är de flesta positiva till Lisa Rydjes åsikter och det långa inlägg som hon har skrivit om anmälan. 

"Min anmälan görs för alla kvinnor som är trötta på att känna sig nedtryckta och diskriminerade av män. Alla kvinnor som någon gång blivit slagna, våldtagna, utnyttjade, psykiskt eller fysiskt misshandlade eller trakasserade av män och som är trötta på att detta är något som inte tas på allvar. Jag är en av dessa kvinnor. Jag är trött på att min underlägsna roll i samhället inte tas på allvar och jag är trött på att män tar sig friheten att få mig att känna så", skriver hon bland annat i uppdateringen som delats över 70 gånger.

På Twitter har uppdateringen om anmälan favoriserats över 150 gånger och retweetats 160.

Vid publicering av den här artikeln har Nyheter24 utan framgång sökt Näääk & Nimo via duons presskontakt för en kommentar. Senare svarade Näääk själv i ett mejl till Nyheter24. Svaret kan du läsa här.

Lyssna på låten här: