Nyligen plåtades hon som isprinsessa.
1 av 3
Nyligen plåtades hon som isprinsessa.
Här i en modern tappning av folkdräkten. Ungefär.
2 av 3
Här i en modern tappning av folkdräkten. Ungefär.
På catwalken.
3 av 3
På catwalken.

Är svenska Alexandra nya Miss Universum?

I dag hålls den pampiga finalen av Miss Universum i Moskva. Alexandra Friberg representerar Sverige.


Mer om Alexandra

Alexandra tog nyligen studenten från bild och form-programmet och studerar just nu engelska på deltid. Under sommaren jobbade hon som extra stöd på en palliativ avdelning för patienter som behöver vård i livets slutskede. 

– Jag är otroligt tacksam som fick möjlihet att få jobba där och Det gav mig en otrolig erfarenhet och en syn på livet som väldigt skört, livet vi har en otrolig gåva som vi måste ta vara på till hundra procent, vi måste njuta varje stund av livet, uppskatta det du har och den du är! 

Här kan du följa Alexandra på Instagram

19-åriga Alexandra Friberg befinner sig just nu i Moskva för att representera Sverige i Miss Universum 2013. Drömmen om att bli modell har funnits länge men det var inte förrän vänner och familj pushade henne att söka till den svenska uttagningen som drömmen blev verklighet.

Hur kommer det sig att du ställde upp i tävlingen? 

– Det var otroligt kul och min självkänsla växte enormt. Jag blev en av finalisterna i mars och hann då, innan finalen här hemma, ta studenten och jobba med palliativ vård och jag tror jag fick med mig mycket. Det fick mig att inse att det är nu det gäller, det här är min chans, ta vara på ögonblicket för det kommer aldrig igen. 

Utöver intervjuer, plåtningar, stora middagar, event och rundturer i Moskva har Alexandra gått modell för Tony Ward på Mercedes benz fashionweek Russia. Hon har också plåtats för Top beauty magazine. 

"Viktigt att man inte glömmer bort vem man är"

Men det krävs noga förberedelser inför den stora finalen på lördagen. Man övar bland annat koreografi från tidig morgon till sen kväll. 

– Men så fort jag fått chans och tid har jag vilat, tagit det lugnt och även ägnat egen tid för mig själv. Det tror jag är väldigt viktigt, att man liksom inte glömmer bort vem man är. 

Du har tidigare berättat att du haft scenskräck - hur har du tacklat det?

– Ja, scenskräck har jag kanske inte längre men spänd och nervös är man ju innan man går ut på scenen. När jag väl kommer ut på scenen förvandlas det till en kick av adrenalin och lycka och jag tycker det är så roligt och man vill bara göra om det igen.

Kan du någon gång känna att du tycker att det är jobbigt att bli bedömd?

– Jo men det klart det kan vara jobbigt ibland men att bli bedömd och att bli kritiskt granskad hör ju till genom hela livet, från att du går i skolan till det du jobbar med, att få konstruktiv kritik hör ju till och det är ett sätt att bli bättre.

Vilket moment har du tyckt varit svårast?

– Att fullt ut säga det jag vill få fram på engelska. 

Vad säger du till de personer som bara menar att skönhetstävlingar är ytliga och förlegade?

– Det finns synpunkter på allt möjligt, vi alla gillar olika. En del tycker om boxning, en annan tycker om hockey, sång eller dans och varför skulle man inte kunna tävla i skönhet? 

Se mer av Alexandra här:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!