Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vad säger egentligen att två killar skulle vara sämre föräldrar?"

- 09/06/2014, 16:06
Thobias Johansson.
1 av 2

Thobias Johansson.

I ett utav sina senaste blogginlägg tar han upp ämnet adoption.
2 av 2

I ett utav sina senaste blogginlägg tar han upp ämnet adoption.

”Alla” får adoptera, bara alla är en man och en kvinna som lever efter normen och försökt i ett visst antal år att få barn, bor ihop och är gifta, vad fan är det för regler? Måste man ha Volvo och en guldig cocker spaniel också då för att vara en såndär härlig kärnfamilj? Är det de som krävs för att man ska ”förtjäna” att bli förälder?, skriver Thobias Johansson i det känsloladdade inlägget på bloggen.

Thobias Johansson är den föredetta Paradise Hotel-deltagaren som direkt efter sin medverkan åkte in i mediekarriären med raketfart. I dag driver han en av Sveriges största podcast, har över 100 000 följare på Instagram samt en välbesökt blogg på Spotlife.

Tankarna om adoption

I ett av sina senaste inlägg tar Thobias upp hur svårt det i dag är för homosexuella att adoptera barn – trots att det är godkänt i Sverige. Han berättar att han blir ledsen över det faktum att han troligtvis skulle bli världens bästa pappa, men ändå eventuellt kommer att tvingas sitta barnlös.

– Sverige har gjort det lätt för sig och sagt okej till adoption för homosexuella. Samtidigt har de inte gjort mycket alls för att det ens ska vara genomförbart, säger Thobias till Nyheter24. 

Vad tycker du att man borde göra?

– Massor av länder vägrar adoptera bort sina barn till homosexuella personer. Dessa åsiker grundas ofta i ren och skär okunskap. Sverige borde skicka dit folk som bildar folk i ämnet. EU har stor makt och borde agera mer i denna fråga. Ett steg på vägen skulle i varje fall vara att göra det lättare att adoptera mellan EU-länderna, säger han och fortsätter:

– Man anser tydligen i många delar av världen att det är bättre att barnen lever i svält, letar mat i sopor eller sniffar limistället för att få komma till två mammor eller två pappor i Sverige och istället få utbildning, kärlek och chansen till ett fantastiskt liv. Det är sjukt.

"Tillåtet att vara ensamstående"

Thobias berättar om fördomarna som kan förekomma hos vissa gällande homosexuella och adoption.

– Det är som att folk tror att man är en sämre förälder bara för att man älskar en av samma kön? Många barn sitter med bara en förälder då mamman eller pappan kanske stuckit eller liknande och de klarar sig ju. Så varför skulle då inte ett barn med två föräldrar av samma kön och massor av kärlek att klara sig?, säger han och fortsätter:

– Jag tror till och med att det många gånger kan vara mer kärlek hos ett gay-par då deras barnlängtan är så stark, så när de väl får ett barn så bara överöser de barnet med kärlek och uppmärksamhet.

Hur tror du man kan ändra på detta?

– Att ha två föräldrar av samma kön kommer ju aldrig kunna bli "normalt" om vi inte börjar någonstans. Det måste börja hos vår generation. Barn är justerbara och lyssnar på vuxna då de tycker att de har rätt.