Fredag 16 Apr
Stockholm

Edward Blom: 16-åringar borde få dricka alkohol på krogen

Edward Blom tycker att åldersgränsen för alkohol ska sänkas.
1 av 2
Edward Blom tycker att åldersgränsen för alkohol ska sänkas. Foto: Stella Pictures / Jari Kantola
Håller du med Edward?
2 av 2
Håller du med Edward?. Foto: Yessica Thor / Yessica Thor

Edward Blom tycker att 16-åringar ska få dricka alkohol på krogen.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Edward Blom tycker att man ska få dricka alkoholkrogen när man är 16 år. På Systembolaget tycker Edward däremot att det ska gälla en 18-års gräns. Det är i en intervju med Aftonbladet som Edward ger sin syn på saken.

"Ligger och kräks i badkar"

– Sprit får ju ungdomarna ändå, och är det förbjudet, då är det som på min tid. Då sitter man i villor när det är föräldrafritt, ingen vuxen med alls, och gör det jättehemligt. Folk blir kraftigt berusade och ligger och kräks i badkar och riskerar att kvävas och allt möjligt, det händer massa olyckliga saker och ingen vuxen finns där, säger han till Aftonbladet.

Hade vinprovarklubb som tonåring

Själv hade Edward en öl och vin-provarklubb när han gick i gymnasiet, och han skulle inte se något problem med att hans egna barn drack i 16-års åldern eller startade en liknande vinprovarklubb som han själv hade som tonåring.

– Är det värre alkoholproblem i länder där det är 16-årsgräns på krogen? Nej, det är ju inte det. Det går säkert att hitta någon forskare som är betald av staten och socialstyrelsen som får sina anslag därifrån och som kommer säga det, men kollar man på internationell statistik finns det inget som säger att svenskar har bättre nykterhet och mindre alkoholskador än övriga Europa, säger Edward Blom till Aftonbladet.

"Han kan inte det här"

Alkoholläkaren Sven Andréasson som Aftonbladet har pratat med är självklart kritisk till Edward Bloms förslag.

– Han kan inte det här. Det finns välbeforskade effekter av åldersgränser på både konsumtion och problem, säger Andréasson till Aftonbladet.

Håller du med Edward Blom?
Tack för din röst!
Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela