Granit Rushiti är Zlatan i 'Jag är Zlatan'. Pressbild.
Granit Rushiti är Zlatan i 'Jag är Zlatan'. Pressbild. - Foto: TT

Filmrecension: En välspelad Zlatanstaty

Filmen om Zlatan Ibrahimovic är ett ganska förutsägbart hjälteporträtt. Men tack vare två fantastiska unga skådespelare växer den till något större än bara ännu en Zlatanstaty.


Fakta: Jag är Zlatan

Genre: Drama

Premiär: 18 mars 2022

Regi: Jens Sjögren

I rollerna: Dominic Andersson Bajraktati, Granit Rushiti, Cedomir Glisovic med flera

Speltid: 1 timme 40 minuter

Åldersgräns: 7 år

Betyg: + + +

Vi har hört den här historien några gånger nu – den om den fattige killen med invandrarbakgrund som mot alla odds kämpar sig från grusplanerna i Rosengård till Europas största arenor.

"Jag är Zlatan" bygger på bästsäljaren med samma namn från 2011. Och återigen är det Zlatan själv som berättar – via manusförfattaren David Lagercrantz.

En officiellt sanktionerad stjärn-biopic alltså, och den känns ganska typisk för genren – självcentrerad, individualistisk och lite tillrättalagd.

Visst, uppväxthemmet är otryggt och han och syskonen får ofta gå hungriga, men utsattheten tar aldrig över historien. Både i skolan och på fotbollsplanen är han missförstådd, men Zlatan låter sig inte kuvas. Han blir en fotbollsstjärna trots den svenska idrottsrörelsen – inte tack vare den.

Ingen kan ta ifrån Ibrahimovic hans egen berättelse, men som film blir den lite förutsägbar. En gnutta mer samhällsperspektiv hade heller inte skadat, lite mer av segregation och fördomar. Vi vet vilken svindlande klassresa Ibrahimovic har gjort, men trots det känns inte berättelsen i magen. Den här sortens historia behöver nog lite mer brinnande revanschlusta.

Samtidigt kunde fotbollshjälten inte få bättre uttolkare än Dominic Andersson Bajraktati och Granit Rushiti, som spelar Zlatan som barn respektive yngling. De är helt enorma båda två. De skänker välbehövlig sårbarhet till rollfiguren samtidigt som de lyser av Zlatans patenterat kaxiga charm och humor.

Cedomir Glisovic och Merima Dizdarevic gör fina porträtt av föräldrarna. Håkan Bengtsson, som spelar MFF:s ungdomstränare, är lika underbart återhållen och tjurig som han var i "Jakten på en mördare".

Det här en tekniskt tajt berättelse också. Att göra film av fotboll är omvittnat svårt, men Jens Sjögren gör det med den äran. Även om bollscenerna inte har riktigt samma nerv som i Ronnie Sandahls "Tigrar" blir både matcherna spännande och dribblingarna bländande.

Med lite mer distans till huvudpersonens varumärke hade det här kunnat bli riktigt intressant.

Dominic Andersson Bajraktati är också Zlatan i "Jag är Zlatan". Pressbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...