Björn Ulvaeus och Benny Andersson tar emot musikexportpriset för Abbas räkning. Här tillsammans med Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.
Björn Ulvaeus och Benny Andersson tar emot musikexportpriset för Abbas räkning. Här tillsammans med Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. - Foto: TT

Abba får regeringens musikexportpris

Comebacken med albumet "Voyage" avgjorde saken. Abba tilldelas regeringens musikexportpris för 2021, i konkurrens med bland andra hiphopartisten A36.


Fakta: Årets övriga pristagare

Hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering: Export Music Sweden.

Hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport: Håkan Hardenberger.

Abba-medlemmarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson tog emot utmärkelsen av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) vid en prisutdelning på utrikesdepartementet i Stockholm på onsdagen.

— Jag trodde vi skulle få pris för lång och trogen tjänst, haha. Men det här priset pekar ju framåt, det känns jättetrevligt, sade Björn Ulvaeus vid offentliggörandet.

Musikexportpriset delas sedan 1997 ut till en artist som har varit internationellt framgångsrik föregående år, medverkat till svenska exportframgångar och "bidragit till en positiv bild av Sverige". Veteranerna Abba får priset för "Voyage", gruppens första nya skiva på 40 år.

Benny Andersson och Björn Ulvaeus är påtagligt nöjda med att få utmärkelsen. "Det här känns väldigt speciellt", säger Benny Andersson.

"Blir faktiskt rörd"

Trots att gruppens medlemmar har rosats många gånger tidigare under karriären lyser glädjen igenom hos Björn Ulvaeus efter ceremonin.

— Jag blir faktiskt rörd av att prisas av regeringen så här. Och tacksam. Musiken är ju väldigt viktig för Sveriges image, säger han.

TT: När ni hör alla fina tal en sån här dag om hur oerhört mycket ni har betytt för Sverige – håller ni med om det som sägs?

— Det är konstigt det där. Historien och faktan om Abba finns ju där, den är ju ofattbar men det är inte den killen jag ser i spegeln när jag vaknar på morgonen. Det där är liksom en persona. Man måste behålla sitt sanna jag, svarar Björn Ulvaeus.

Snabbast säljande albumet

Och Benny Andersson fyller i:

— Vi har fått många priser genom åren, men det här känns väldigt speciellt.

Fullängdaren nådde topplistans topp i 18 länder och gav gruppen dess högsta listplacering för album någonsin i USA, samt blev årets mest sålda i Tyskland. Framgången var som störst i England, där "Voyage" blev det snabbast säljande albumet någonsin på 2000-talet. På tre dagar såldes dessutom en kvarts miljon biljetter till gruppens kommande avatar-scenshow som har premiär i London i maj.

— Det som gjorde att vi tände på idén var att vi skulle kunna stå på scen utan att vara där. Vi har alltid ansett att det tar för mycket tid att turnera. Och skivan gjorde vi för att vi visste att publiken skulle vilja höra nya låtar. Det var väldigt glädjefyllt att göra den! säger Benny Andersson.

Övriga nominerade till priset var stjärnskottet A36, musikkollektivet Neiked och låtskrivarparet Julia Karlsson och Anton Rundberg.

Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson i Abba. Pressbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!