Filmen 'Top gun: Maverick' har premiär i Cannes den här veckan.
Filmen 'Top gun: Maverick' har premiär i Cannes den här veckan. - Foto: TT

Festivalens teman: Ukrainakrig och Tom Cruise

Rysslands krig i Ukraina sätter märkbara spår på årets filmfestival i Cannes.Vi står helhjärtat bakom Ukraina, säger festivalens direktör Thierry Fremaux.


Inga officiella ryska delegationer är välkomna till filmfestivalen i Cannes. Inte heller ryska journalister som arbetar för Putinvänliga medier.

"Bett om bojkott"

En rysk film, ”Tjajkovskijs fru”, finns med i tävlingen. Regissören Kirill Serebrennikov lever sedan en tid tillbaka i landsflykt. När festivalbossen Thierry Fremaux möter pressen säger han:

— Från Ukraina har man bett oss om en total bojkott av allt ryskt. Jag förstår det, det regnar ryska bomber över dem. Vi försöker se balanserat på det. Dem som tar avstånd från det som händer stödjer vi lika mycket som vi helhjärtat står bakom Ukraina.

Kirill Serebrennikov satt i husarrest i Moskva efter sina protester mot kriget. Han lyckades till sist ta sig ut ur landet. Hans film får världspremiär i Cannes nu på onsdag.

På torsdag är det världspremiär för dokumentärfilmen ”Mariupolis 2”. Regissören Mantas Kvedaravičius blev mördad av ryska trupper medan han dokumenterade det som hände i Mariupol.

Hans fästmö Hanna Bilobrova var med honom när han dog och lyckades fly med det filmade materialet. Det hela resulterade i "Mariupolis 2" som får premiär i Cannes.

Tom Cruise blir tema

Samtidigt som festivalen uttrycker en vilja att ta kriget i Europa på allvar laddar man för världspremiären på ”Top gun: Maverick”. Huvudrollsinnehavaren Tom Cruise kommer till Cannes och deltar i ett redan flera dagar i förväg helt fullsatt panelsamtal om sin karriär.

— Lika viktigt som det är att ta ställning till det som händer i politiken, lika viktigt är det att ha Hollywood här. Det är en tradition här i Cannes att visa amerikanska storfilmer utom tävlan. Att hylla Tom Cruise, det är att hylla en skådespelare som verkligen representerar den moderna filmen. Hans val av filmer och av regissörer har gjort honom till en av de mest framgångsrika skådespelarna, säger Thierry Fremaux.

Under frågestunden ställs det flera frågor om antalet kvinnliga regissörer i de olika sektionerna.

— Det blir bättre och bättre och fler och fler kvinnliga regissörer. Se på de franska filmerna i tävlingssektionen, 75 procent av dem är regisserade av kvinnor.

På frågan om man borde ge kvinnliga regissörer företräde till festivalen svarar Fremaux:

— Vi låter filmerna bestämma. Den här debatten ser likadan ut nu som den gjorde för tio år sedan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

1 timme sedan

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

1 timme sedan
Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

2 timmar sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.

Många avhopp från Eurovision i Malmö

2 timmar sedan
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

3 timmar sedan
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

idag 09:17
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".