Niclas Hammarström (t v) tilldelas Publicistklubbens Stora pris. Här i sällskap med Cecilia Anderberg och Magnus Falkehed från Expressen. Arkivbild.
Niclas Hammarström (t v) tilldelas Publicistklubbens Stora pris. Här i sällskap med Cecilia Anderberg och Magnus Falkehed från Expressen. Arkivbild. - Foto: TT

Niclas Hammarström får PK:s stora pris

Fotografen Niclas Hammarström tilldelas Publicistklubbens Stora pris 2022. Det är första gången en fotograf får priset.


— Det är verkligt glädjande att vi kunnat ge vårt stora pris till en fotograf, vars bilder haft stor betydelse och berört många människor in i hjärteroten, säger PK:s ordförande Robert Aschberg i en video på föreningens hemsida.

Niclas Hammarström belönas "för sina bilder som under många år format vår världsbild och bränt sig fast på näthinnan". Vidare i motiveringen: "Fotografierna berättar om den lilla människan i det stora skeendet. Skoningslöst, men med omsorg för de utsatta. Hans kamera har fångat allt från skräcken på Utøya till ensamma flyktingbarn på ett tåg ut ur krigets Ukraina."

— Jag är väldigt glad för att jag får det här priset. Det är otroligt hedrande eftersom det inte är ett enskilt jobb som prisas, utan en hel yrkesgärning, det arbete jag utfört under många år, säger Niclas Hammarström i videon.

PK:s Stora pris instiftades 1974. Det tilldelas en eller flera personer som under lång tid har hållit hög klass i sin journalistik. Mottagaren får ett diplom samt 30 000 kronor.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!