Ewan McGregor inför premiären på 'Obi-Wan Kenobi'.
Ewan McGregor inför premiären på 'Obi-Wan Kenobi'. - Foto: TT

Bitter över "Star wars": Vi gjorde vårt bästa

Det är 17 år sedan Ewan McGregor senast syntes i "Star wars"-sammanhang. Nu är han tillbaka i tv-serien om Obi Wan-Kenobi, som utspelas mellan ”Mörkrets hämnd” och den ursprungliga ”Stjärnornas krig”.


Fakta: Ewan McGregor

Ålder: 51 år.

Familj: Hustrun Mary Elizabeth Winstead, fem barn.

Bor: I Los Angeles.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Trainspotting", "Velvet goldmine", "Moulin Rouge", "Star wars I–III", "Big fish", "En familj", "Fargo", "Doctor Sleep".

Aktuell: I "Obi-Wan Kenobi" som strömmas på Disney+ från den 27 maj.

17 års paus var vad som krävdes för att få Ewan McGregor på banan igen.

— De två filmer vi gjorde i början av 2000-talet blev så hårt åtgångna av kritikerna att det tog tid att få lust att spela rollfiguren igen, säger McGregor till TT.

— Det var när jag märkte kärleken från fansen som jag började få lust att göra det.

I de första "Star wars"-filmerna, de som är nummer fyra–sex i kronologin, spelades Obi-Wan Kenobi av Alec Guinness. När George Lucas gjorde sina prequeltrilogi gick rollen till Ewan McGregor. Lucas testade mycket ny teknik, bland annat att filma digitalt och ha mängder med datoranimeringar, och kritikerna tyckte inte om det.

"Skrev skit om oss"

Ewan McGregor är märkbart bitter.

— De filmerna var alltför olika den första trilogin. Vi gjorde vårt bästa, vi tyckte det var jättebra, och sen skrev de skit om oss. Det var tufft. Det tog åratal att komma över det.

Moses Ingram tar en selfie tillsammans med medskådespelarna Hayden Christensen och Ewan McGregor inför premiären på "Obi-Wan Kenobi".

Han säger att allt medan sociala medier utvecklades, märkte han hur fler och fler fans hörde av sig och berättade hur mycket de tyckte om filmerna. Det hade stor betydelse när han bestämde sig för att tacka ja till att reprisera rollen.

— Men jag följer inga sociala medier längre. Jag gjorde det ett tag, men slutade. Det är fruktansvärt, det som sägs där. Nu behöver jag inte bry mig om det längre.

"Kändes underligt"

Ewan McGregor berättar att intervjuer under många år alltid avslutades med två frågor: blir det fortsättning på ”Trainspotting” och blir det mer Obi-Wan Kenobi.

— De ringde mig från Disney och undrade om det stämde att jag hade lust att göra en fortsättning. Där började det. Ett tag skulle det bli film, sen blev det tv-serie. När vi sedan började kändes det underligt att ta på sig Obi-Wan-kläder för första gången på 17 år.

Inför intervjun får TT inte se någonting ur serien. Men McGregor berättar dock lite grand om förutsättningarna för berättelsen.

— Den Obi-Wan vi möter här är en bruten man. Han är inte en jedi längre, han kan inte använda Kraften för då blir han upptäckt av Vader som söker honom för att döda honom.

Däremot kan McGregor berätta om hur tekniken har utvecklats under dessa 17 år.

— Då var det en massa blue screens och green screens, och jag var ensam i ett rum och skulle agera mot en tennisboll. Nu är det ny teknik, bakgrunderna projiceras mot stora dukar och det känns nästan som om det vore på riktigt.

Ewan McGregor är lättad över att tekniken har utvecklats så mycket sedan de förra "Star wars"-filmerna gjordes. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

1 timme sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

2 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

3 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.