Ekonomiska problem och 'nya' tider gör att Lido på Champs-Elysees i Paris stänger. Arkivbild.
Ekonomiska problem och 'nya' tider gör att Lido på Champs-Elysees i Paris stänger. Arkivbild. - Foto: TT

Showen är över för franska Lido

En nöjesera går i graven när den berömda kabaréshowen på Lido i Paris slår igen portarna.


Franska hotelljätten Accor köpte nyligen klubben och meddelar att man planerar att säga upp 157 av de 184 fast anställda. Företaget vill enligt ett uttalande göra sig av med de kostsamma middagsshowerna och revyn eftersom "de inte lockar allmänheten längre."

Dansare, andra anställda och fackliga aktivister samlades på lördagen framför Lido på Champs-Elysees för att försöka rädda både sina jobb och ett stycke fransk kulturhistoria.

— Jag känner mig ledsen. Kabaréstilen gjorde Paris till vad det är. Det här låter som kabaréns död som genre, säger Jeremy Bauchet, assisterande balettmästare på klubben, till nyhetsbyrån AP.

Sedan 1946 har Lido varit en institution för nattlivet i Paris där de glamourösa dansensemblerna Bluebell Girls och Lido Boys underhållit publiken med högkickande shower och fjäderprydda dräkter.

Nöjespalatset har genom åren gästats av artister som Josephine Baker, Edith Piaf, Marlene Dietrich, Eartha Kitt, Shirley McLaine och Elton John. Lido har också stått modell för liknande koncept i bland annat Las Vegas.

Enligt de nya ägarna Accor har kabarén förlorat 80 miljoner euro under det senaste decenniet. Nu planeras restaureringsarbeten på byggnaden och i framtiden en satsning på mer modesta musikaliska föreställningar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

3 timmar sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.