På måndag presenterar utredaren och den före detta chefredaktören Mats Svegfors den nya mediestödsutredningen.
På måndag presenterar utredaren och den före detta chefredaktören Mats Svegfors den nya mediestödsutredningen. - Foto: TT

Chefredaktörer: Befria nyhetsmedier från moms

Det viktigaste förslagen saknas i mediestödsutredningen som presenteras på måndag. Det skriver 84 chefredaktörer och ansvariga utgivare på Dagens Nyheters debattsida.


Utredaren Mats Svegfors förslag, som ska gälla från 2024, fick enligt direktiven inte “lämna förslag eller bedömningar på skatte- och socialavgiftsområdet”. Utredningen kommer därmed inte att före­slå nollmoms för allmänna nyhetsmedier, vilket enligt debattörerna är den viktigaste stödformen.

“Den skulle skapa långsiktiga förutsättningar för fortsatt utgivning eftersom den är teknik­neutral och transformativ i omställningen till digitala prenumerationer och bidrar till att stärka betalrelationer mellan läsare och tidningar”, skriver de.

De uteblivna momsintäkterna från dagspressen uppskattas till cirka en halv miljard kronor. Det totala mediestödsanslaget kan därmed minska med samma belopp och resterande medel kan riktas mot tidningar som inte gynnas av nollmoms, föreslår debattörerna.

Möjligheten till att införa nollmoms har granskats parallellt till mediestödsutredningen. Hade utredningen i stället tagit ett samlat grepp hade nollmomsen blivit bärande i dagens förslag, enligt debattörerna.

“Nu fortsätter i stället debatten: först remissrunda, sedan proposition och till sist riksdagsbeslut. Här finns goda möjligheter för nästa regering och nästa parlament att komplettera Svegfors utredning med just momsbefrielse", skriver de.

TT
Senaste nytt

Sara Shirpey om skådespeleriet: "Inte något jag tänkte att man kunde jobba med"

idag 16:45

Patrick Ekwalls två gyllene knep för bra sex: “Som en dans”

idag 16:26
Sportjournalisten Patric Ekwall, 58, berättar om kärlekslivet i en intervju med Martin Björk. Då delar han med sig av sina två gyllene tips för bra sex.

Folkkära Tunnelbane-Nettan om singellivet: “Tror att man vill brottas”

idag 14:59
Jeanette "Tunnelbane-Nettan" Höglund, pratade om sitt singelliv i en intervju med Martin Björk. Hon berättar om vad mäns fördomar om henne på grund av hennes yrke "Nej jag har tappat hoppet alltså".

Kommer ni ihåg Nemo Hedéns grova tatuering?

idag 14:48
Nemo Hedén blev känd i skandalsåpan "Kungarna av Tylösand. Nu är han nykter och driver två poddar. Här är allt du vill veta om 36-åringen.

Stugfixarna Norge-Halvor blev av med jobbet: "Utkastad med huvudet före"

idag 14:46
Halvor Bakke är programledare för det populära TV3-programmet "Stugfixarna Norge". Men 52-åringens karriär har varit långtifrån spikrak. – Jag blev av med jobbet och blev utkastad, berättar Halvor i en intervju med Nettavisen.

Därför känner du igen Karolina Tilander i Robinson 2023

idag 14:11
Snart drar en ny säsong av Robinson igång och bland deltagarna kan vi hitta Karolina Tilander, 23. Kanske känner du igen henne från Tiktok där hon blivit känd för sin “självscannar på Willys”-video.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.