Billie Joe Armstrong är en av artisterna som kritiserat domstolsbeslutet. Han har meddelat att han kommer att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap på grund av det. Arkivbild.
Billie Joe Armstrong är en av artisterna som kritiserat domstolsbeslutet. Han har meddelat att han kommer att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap på grund av det. Arkivbild. - Foto: TT

Artister höjer rösterna mot USA:s abortbeslut

Fler och fler artister fördömer beslutet som USA:s högsta domstol tog i fredags att riva upp domen “Roe mot Wade”, vilket innebär att enskilda stater kan förbjuda aborter.


Fakta: Roe mot Wade

Roe mot Wade är ett rättsfall från 1973 där Högsta domstolen slår fast kvinnans rätt till abort i USA med hänvisning till det 14:e tillägget i konstitutionen, som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.

Enligt Roe mot Wade är abort tillåtet fram till dess att fostret visar livsduglighet, vilket då beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanliga i USA.

Namnet Roe mot Wade kommer från den gravida kvinna, som gick under pseudonymen Jane Roe, som vann målet 1973 mot åklagaren Henry Wade.

Det finns fler domslut som reglerar aborträtten i USA men Roe mot Wade är det mest kända.

Taylor Swift, Pearl Jam, IDLES, Billie Eilish, Jarvis Cocker och Kendrick Lamar är några av de artister som har gått ut och kritiserat USA:s abortbeslut som högsta domstol tog i fredags, skriver NME. Både Lizzo och Rage against the machine har lovat att donera till reproduktiva hälsoorganisationer.

Vid en konsert i Phoenix uppmuntrade electropopsångerskan Halsey fansen att ta ställning för reproduktiva rättigheter och under festivalen Glastonbury, i brittiska Somerset, höll nyzeeländska sångerskan Lorde ett passionerat tal om domstolens beslut. Det gjorde även Phoebe Bridgers som fick publiken att skandera ”Fan ta högsta domstolen”.

Olivia Rodrigo fick sällskap av Lilly Allen på Glastonburyscenen och sjäng låten ”Fuck you” till domarna som fattat beslutet:

”Jag vill dedikera den här sången till de fem medlemmarna av högsta domstolen, som visat oss att de i slutändan inte bryr sig ett skit om frihet”, sa hon enligt NME.

Under ett framträdande i London under sin ”Hella Mega”-turné sa Billie Joe Armstrong, frontsångare och gitarrist i punkrockbandet Green Day, att han planerar att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap efter domstolsbeslutet.

Redan i maj skrev fler än 150 artister under mot förslaget, som nu alltså har gått igenom, efter att läckta dokument från domstolen pekade i riktning mot en uppluckrad aborträtt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Harry Styles stalker får fängelse

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".