Lollapalooza i Stockholm arrangerades för första gången 2019. Sedan ställdes festivalen in under 2020 och 2021 till följd av pandemin. Arkivbild.
Lollapalooza i Stockholm arrangerades för första gången 2019. Sedan ställdes festivalen in under 2020 och 2021 till följd av pandemin. Arkivbild. - Foto: TT

Dags för Lollapalooza – efter tuffa tiden

Snart intas Gärdet i Stockholm av Post Malone, Pearl Jam och The Killers.Efter flera inställda festivalår är relativt nystartade Lollapalooza Stockholm till slut i gång.


Fakta: Lollapalooza Stockholm

Lollapalooza är en typ av franchise-festival som grundades 1991 av Perry Farrell, frontman i Jane's Addiction. Festivalen turnerade de första åren, och hade sedan Chicago som bas.

2011 hölls för första gången en Lollapalooza-festival i Chile, och har sedan dess arrangerats i länder som Frankrike, Tyskland och Brasilien.

Festivalen kom till Sverige första gången 2019, med artister som Lana Del Rey, Billie Eilish, Foo Fighters och Laleh. Då dök 56 000 besökare upp.

I år drar festivalen på Gärdet i Stockholm i gång den 1 juli och pågår fram till och med den 3 juli.

De virvlade in som ett lovande tillskott i Festivalsverige under 2019, med artister som Billie Eilish och Lana Del Rey. Men året efteråt sattes Lollapalooza, liksom resten av livevärlden, på paus till följd av pandemin.

— Det är klart att det har varit tufft, hela branschen har haft det tufft. Men vi är ute på andra sidan nu och ser positivt på framtiden, säger festivalchefen Anna Sjölund.

I år har Lollapalooza totalt fem scener och 80 artister. Bland dragplåstren märks också Veronica Maggio, Lorde och Imagine Dragons.

Fler besökare

Det finns fortfarande biljetter kvar, men Anna Sjölund räknar med att området kommer att ha drygt 50 000 besökare per dag, att jämföra med 2019 när 56 000 unika biljettköpare dök upp totalt. Flera som köpte biljetter till 2020 och 2021 års upplagor har valt att behålla sina biljetter.

— Det är betydligt mer än 2019, så det är bra, säger hon.

Post Malone är ett av festivalens dragplåster. Arkivbild.

Nu råder Anna Sjölund besökare att hämta sitt festivalband redan under torsdagen, för att minska riskerna för köbildning.

— Det är så mycket folk, så redan från i morgon kan man komma in och byta sin biljett till armband.

"Hårt ansatta"

Sedan det tilltänkta festivalschemat 2020 har vissa bokningar plockats och vissa blivit kvar. Pearl Jam, The Killers och Post Malone fanns med i planeringen redan för två år sedan, medan namn som Kendrick Lamar, Ellie Goulding och Camila Cabello har strukits i årets version.

— När 2020 års festival ställdes in hade vi redan artister klara för 2021 och till viss del 2022. En del artister som ville komma i år kunde inte för att de hade andra åtaganden, men vi är jättenöjda med vår lineup, säger Anna Sjölund.

TT: Vad blir största utmaningen för er nu?

— Utmaningen är såklart att man har jobbat länge med ett evenemang utan att kunna utföra det tidigare. Liksom många branscher som har blivit hårt ansatta av pandemin har vi tappat mycket folk, mycket kompetens har sökt sig till andra områden.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.

Så friade Nisse Hallberg till Emelie Uggla: "Kommer inte ihåg någonting"

1 timme sedan
Nisse Hallberg är en svensk komiker och poddprofil. Men hur mycket vet du egentligen om stand up-stjärnan? Nyheter24 reder ut de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Hallberg.

Anders Lundins okända sjukdom: "Jobbigt, skämmande, läskigt"

1 timme sedan
Den folkkära tv-profilen Anders Lundin fångade svenska folkets hjärtan redan på 1980-talet. Nu berättar han om tiden med okända sjukdomen. Tiden kantades av behandling som var både jobbig och skrämmande.

Det jobbade Bolaget-killarna med innan succén

2 timmar sedan
Gruppen Bolaget Records har på kort tid nått extrem framgång. De toppar listor och slår rekord efter rekord i musikbranschen. Men vad arbetade de med innan genomslaget?