Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock, längst till vänster, Nigerias kulturminister Lai Mohammed, Nigerias utrikesminister Zubairo Dada den tyska regeringens kulturkommissionär Claudia Roth. På fredagen signerade de en överenskommelse i Berlin som innebär att hundratals konstföremål som tagits vid plundringar ska lämnas tillbaka.
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock, längst till vänster, Nigerias kulturminister Lai Mohammed, Nigerias utrikesminister Zubairo Dada den tyska regeringens kulturkommissionär Claudia Roth. På fredagen signerade de en överenskommelse i Berlin som innebär att hundratals konstföremål som tagits vid plundringar ska lämnas tillbaka. - Foto: TT

Beninbronser återlämnas till Nigeria

Tyskland kommer att lämna tillbaka hundratals historiska konstföremål till Nigeria. En gång i tiden stals de så kallade beninbronserna i samband med plundringar i kungariket Benin.


Fredagens överenskommelse mellan Tyskland och Nigeria ses som den hittills största ansträngningen ett europeiskt land har gjort för att återlämna sådana konstföremål.

— De här föremålen är inte bara fantastiska artefakter – det är också några av Afrikas största skatter. Men de berättar också en historia om kolonialt våld, sade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i samband med att överenskommelsen träffades i Berlin.

Redan under fredagen fick den nigerianska utrikesministern Zubairu Dada ta emot två beninbronser.

— Det här kommer att gå till historien som en av de viktigaste dagarna för högtidlighållande av det afrikanska kulturarvet, säger han.

En av beninbronserna som återlämnades när tyska och nigerianska politiker möttes under fredagen.

Kungariket Benin, eller Edo som det också kallades, uppstod på 1400-talet och existerade fram till 1897 då britterna erövrade kungariket, skickade kungen i exil och lade området under brittiskt kolonialt styre. Det ska inte förväxlas med staten Benin, som är Nigerias västra grannland.

I Tyskland finns omkring 1 100 konstföremål från kungariket Benin som tillverkats på 1500-talet och 1700-talet. De är utspridda på ett 20-tal museum runt om i landet. Den största samlingen finns på Etnografiska museet i Berlin. Där finns 440 sådana föremål. Just nu pågår förhandlingar kring vilka beninbronser de ska få låna av Nigeria och vilka som ska återlämnas på en gång.

Nigeria har förhandlat med flera europeiska länder för att återfå beninbronser. I dag har landet planer på att öppna ett museum i Benin City. Tanken är att konstföremålen ska förvaras där i framtiden.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!