Grabbgänget i den danska ungdomsserien 'Pojkar' har bildat ett brödraskap för att känna sig fria från samhällets normer. Pressbild.
Grabbgänget i den danska ungdomsserien 'Pojkar' har bildat ett brödraskap för att känna sig fria från samhällets normer. Pressbild. - Foto: TT

Tv-recension: Grabbgäng med mörka hemligheter

Maskulinitetens olika sidor står i fokus i den danska ungdomsserien "Pojkar", där mjuktuffingen Robin slits mellan ett grabbgäng och kärleken.


Fakta: Pojkar

Genre: Drama

Premiär: 14 augusti 2022 på Viaplay

Regi: Jonas Risvig.

I rollerna: Viktor Hjelmsø, Sylvester Byder, Karoline Hamm med flera.

Åldersgräns: 15 år

Antal avsnitt: 7

Betyg: + + +

Det har talats mycket om "toxisk maskulinitet" de senaste åren och inledningen till "Pojkar" är onekligen ett praktexempel: ett gäng 20-åriga grabbar som samlats för att avfärda samhällets fördomar om deras manschauvinism och hylla broderskapet.

En ritual genomförs där en av dem brännmärks och sedan "döps" genom att släpas bakom en motorbåt.

Redan de första minuterna är det tydligt att någonting inte står rätt till i gruppen och snart uppdagas det att ledaren Nikolaj, sonen till en lokal gangster, haft något att göra med döden till en av gruppens medlemmar: Lasse. Små pusselbitar i mysteriet portioneras ut i tillbakablickar.

Seriens ankare är Robin, som muckar från ungdomsfängelset och plågas av den inrutade tillvaron med skyddstillsyn.

Han träffar på Lasses exflickvän Leonora, som är övertygad om att dödsfallet inte är det självmord som hävdats. Leonora och Robins plan blir att han ska infiltrera grabbgänget och luska ut sanningen. De har uppenbart känslor för varandra. Problemet är att Robin också börjar känna sig hemma i den maskulina gemenskapen där han, som Nikolaj säger, kan "hitta sin sanna natur".

Serien utforskar inte bara maskulinitetens olika sidor, potentialen till både beskyddande, skapande och destruktivitet, men också hur de samverkar med grupptänk och religion. Pojkarna sjunger i en kyrkokör, och Nikolajs smått sociopatiska metoder konverterar spirituella ritualer till mörka manlighetsprov som döljer homoerotiska tendenser. Greppet är smått väntat, liksom flera av seriens vändningar.

Den undre värld som hotar att göra allvar av leken är ännu mindre finstilt tecknad, och liknar ofta en slags knatteversion av "Pusher"-serien.

Viaplay-originalet "Pojkar" är berättad i korta 20-minuters avsnitt som bibehåller spänningen genom sitt rappa tempo och övertygande skådespel. Fokuset på våld och droger får serien att framstå som en mer dansk, inverterad variant av den svenska serien "Boys", om mjuka pojkar i Stockholm. Båda serierna ställde intressanta frågor kring ung maskulinitet men utöver det mer nyskapande religiösa spåret är svaren (ond patriark-pappa, homosocialt umgänge etcetera) något förenklade.

Komplicerade känslor uppstår mellan Leonora (Karoline Hamm) och Robin (Sylvester Byder) som slits mellan kärlek och det homosociala brödraskapet i "Pojkar". Pressbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

1 timme sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.