Scenen där Salman Rushdie överfölls.
Scenen där Salman Rushdie överfölls. - Foto: TT

Rushdie överfallen på scen – skadad i halsen

Författaren Salman Rushdie överfölls på en scen i Chautauqua, nordväst om New York, under fredagen. Han har flugits till sjukhus med en förmodad knivskada i halsen, uppger polisen.Under fredagskvällen har Rushdie opererats.


Fakta: Salman Rushdie

Född 1947 i Bombay, Indien, i en muslimsk familj.

Uppväxt i Storbritannien, utbildad i Cambridge.

Arbetade med reklam innan han fick sitt litterära genombrott med "Midnattsbarnen" 1980. Boken fick flera litterära utmärkelser, bland annat Bookerpriset. Har skrivit 12 romaner, den senaste, "Quichotte", kom 2019.

Han adlades 2007.

Salman Rushdie, som i många år levde med ständigt beskydd, attackerades när han skulle hålla ett föredrag. När han presenterades för publiken rusade en man upp på scenen och överföll författaren.

Delstaten New Yorks guvernör Kathy Hochul säger på en presskonferens att Salman Rushdie var vid liv och fick nödvändig vård.

Rushdies talesperson Andrew Wylie säger vid 20-tiden, svensk tid, till flera amerikanska medier att "Salman opereras", utan att ge några detaljer. Ännu vid 23-tiden ska operationen pågå, uppger polisen.

Flögs med helikopter

Några hundra personer i publiken blev vittnen till överfallet, ett vittne säger till AP att attacken varade i runt 20 sekunder.

75-årige Rushdie föll till marken och togs omedelbart om hand av ett tiotal personer. Enligt Buffalo News vårdades Rushdie på scenen i fem minuter innan han hjälptes upp och med stöd kunde lämna scenen.

En läkare som hjälpte Rushdie på scenen säger enligt BBC att författaren fick flera sticksår, varav ett var i sidan av halsen, och att Rushdie blödde men var vid liv och inte fick hjärt-lungräddning. Han flögs sedan i väg med helikopter för vård.

Ytterligare en person, den man som presenterade Rushdie, fick huvudskador och vårdas på sjukhus.

Gärningsmannen har frihetsberövats, uppger polisen. På en presskonferens uppger New Yorks delstatspolis att mannen hölls av privatpersoner innan polis kunde gripa honom. Det rör sig om en 24-årig man från New Jersey.

Jesper Bengtsson, som är ordförande i Svenska Pen, säger att han är chockerad över attacken. Han poängterar den betydelse som författaren och medmänniskan Rushdie spelat för utsatta:

— Rushdie spelar en väldigt stor roll för kampen för yttrandefrihet över huvud taget, och därmed för Pen. Hoten mot honom har aldrig upphört, vilket tyvärr det här visar, säger Bengtsson till TT.

— Han har engagerat sig och varit med i flera sammanhang som rör yttrandefriheten. Han var till exempel här i Sverige 1995 när fristadssystemet för hotade författare och kulturarbetare inleddes. Även då symboliserade han behovet att gömma sig under perioder, fortsätter Bengtsson.

Rushdies föreläsning i Chautauqua skulle enligt arrangörerna handla om just fristäder för utsatta författare.

Fatwa mot Rushdie

Brittisk-indiske Rushdie blev världskänd när hans roman "Satansverserna" utkom hösten 1988. Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen. Rushdie hotades till livet, ett hot som fortsatt sedan dess.

Han bor i dag i New York och hans tänkta framträdande var en del av en serie föreläsningar i Chautauqua, vid Lake Erie i nordvästra delen av delstaten New York.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om Rushdies memoar "Joseph Anton".

Salman Rushdie. Arkivbild från 2017.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allman Brothers-grundare död

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

1 timme sedan
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

2 timmar sedan
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

2 timmar sedan
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

3 timmar sedan
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

3 timmar sedan
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?