Måndag 26 Sep
Stockholm

Icke-binär Jeanne d'Arc upprör

En staty av Jeanne d'Arc i staden Orléans, Frankrike. Landets skyddshelgon har skildrats många gånger i fiktionens värld. Nu upprör en teaterpjäs som porträtterar Jeanne d'Arc som icke-binär. Arkivbild.
En staty av Jeanne d'Arc i staden Orléans, Frankrike. Landets skyddshelgon har skildrats många gånger i fiktionens värld. Nu upprör en teaterpjäs som porträtterar Jeanne d'Arc som icke-binär. Arkivbild. Foto: TT

Pjäsen "I, Joan" på teatern Shakespeares Globe i London porträtterar Frankrikes skyddshelgon Jeanne d'Arc som icke-binär. Det rapporterar bland andra The Independent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Detta har lett till debatt. Vissa ifrågasätter varför den historiska feministikonen som ledde franska armén till seger över England 1429 i Hundraårskriget nu ska porträtteras som icke-binär.

Newsweek rapporterar att den brittiska kolumnisten Allison Pearson kommenterade: "När jag var ett barn hade jag en bok om inspirerande kvinnor genom historien. Jeanne d'Arc var en av dem. De fantastiska kvinnorna betydde mycket för en timid liten flicka. Hur vågar The Globe försöka att utradera historiens inspirerande kvinnor?"

Skribenten Alessandra Bocchi kallade pjäsen för "klandervärd sexism" och menade att pjäsen föreslår att "det inte är möjligt för en kvinna att vara både krigare och kvinna".

Enligt beskrivningen handlar berättelsen om hur Jeanne d'Arc "gör uppror mot världens förväntningar" och "ifrågasätter könsnormer".

Produktionens regissör Michelle Terry sade bland annat att "I en pjäs är allt möjligt. Shakespeare skrev inte historiskt korrekta pjäser. Han använde figurer från det förflutna för att ställa frågor om världen runt omkring honom".

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.