Sacheen Littlefeather mötte Roger Moore och Liv Ullmann på Oscarsgalans scen1973. Arkivbild.
Sacheen Littlefeather mötte Roger Moore och Liv Ullmann på Oscarsgalans scen1973. Arkivbild. - Foto: TT

Oscarsakademin ber Sacheen Littlefeather om ursäkt

För snart 50 år sedan klev Sacheen Littlefeather upp på Oscarsscenen i Marlon Brandos ställe. Nu har hon tagit emot en ursäkt för alla burop och trakasserier som följde.


Oscarsgalan 1973 sammanföll med American Indian Movements två månader långa ockupation av Wounded Knee i South Dakota.

När Marlon Brando samma år fick en Oscar för rollen i "Gudfadern" var det i stället Sacheen Littlefeather som gick upp på scenen. Hon blev därmed den första representanten för den amerikanska ursprungsbefolkningen att träda fram under en Oscarsgala och hon det gjorde för att att hålla ett tal om hur hur hennes folk skildrades i Hollywood.

Under sitt 60 sekunder långa anförande förklarade hon att den amerikanska filmindustrins behandling av ursprungsbefolkningen gjorde att Marlon Brando inte kunde ta emot sin statyett.

Reaktionerna blev starka: Några i publiken buade, och i kulisserna försökte sex säkerhetsvakter hålla tillbaka den rasande västernstjärnan John Wayne, skriver The Guardian.

Diskriminerad

Sacheen Littlefeather har berättat om hur hon efter galan under många år blev trakasserad och diskriminerad till följd av sitt korta Oscarstal.

Nästan 50 år senare har hon nu fått ta emot en ursäkt från den amerikanska filmakademien, Academy of Motion Pictures Arts and Sciences.

Tidigare i sommar fick hon ett brev från David Rubin, akademins ordförande, som beskrev hennes tal som "ett kraftfullt uttalande som fortsätter att påminna oss om nödvändigheten av respekt och om vikten av mänsklig värdighet."

Han förklarade också att:

"Den känslomässiga börda som du har levt med och kostnaden som detta inneburit för din karriär är omöjlig att reparera. Det mod du visade har under alldeles för lång tid inte fått något erkännande. För detta framför vi både våra djupaste ursäkter och vår uppriktiga beundran."

"Bara 50 år"

Den 17 september arrangerar Museum of Motion Pictures en kväll för "samtal, helande och firande" där Sacheen Littlefeather kommer att delta.

— Det har bara gått 50 år! Vi måste alltid behålla vår humor angående detta. Det är vårt sätt att överleva, säger Sacheen Littlefeather apropå den ursäkt som hon nu fått.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

2 timmar sedan
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

igår 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.