Söndag 2 Okt
Stockholm

Regissören Wolfgang Petersen död

Den tyske regissören och manusförfattaren Wolfgang Petersen har avlidit. Här tillsammans med skådespelaren Brad Pitt vid lanseringen av filmen 'Troja' i Cannes 2004.
Den tyske regissören och manusförfattaren Wolfgang Petersen har avlidit. Här tillsammans med skådespelaren Brad Pitt vid lanseringen av filmen 'Troja' i Cannes 2004. Foto: TT

Den tyske regissören och manusförfattaren till filmen "Das Boot", Wolfgang Petersen, har avlidit, skriver Variety.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Filmen, som handlar om en ubåtsbesättning under andra världskriget, nominerades 1983 till sex stycken Oscars, bland annat för bästa regi, bästa manus efter förlaga och bästa foto. För fem år sedan gjordes en tysk tv-serie med samma titel inspirerad av originalfilmen.

Wolfgang Petersen låg också bakom en rad storsäljande Hollywoodfilmer. Den första var fantasyfilmen "Den oändliga historien" 1984. Drygt tio år senare kom "Outbreak – I farozonen" som handlar om kampen mot ett dödligt virus med Dustin Hoffman i en av huvudrollerna.

Till övriga storfilmer hörde bland andra "I skottlinjen" med Clint Eastwood, "Air Force One" med Harrison Ford, "Den perfekta stormen" med George Clooney, och "Troja" med Brad Pitt.

Wolfgang Petersen blev 81 år.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.