Sydkoreas försvarsminister Lee Jong-sup vid den parlamentariska försvarskommittén i Seoul under onsdagen, där frågan om en opinionsundersökning ska hjälpa till att avgöra om medlemmarna i K-popbandet BTS ska beviljas frisedel från militärtjänsten avhandlades.
Sydkoreas försvarsminister Lee Jong-sup vid den parlamentariska försvarskommittén i Seoul under onsdagen, där frågan om en opinionsundersökning ska hjälpa till att avgöra om medlemmarna i K-popbandet BTS ska beviljas frisedel från militärtjänsten avhandlades. - Foto: TT

Folket kan avgöra om BTS ska göra militärtjänst

Det kan bli det sydkoreanska folket som får avgöra om medlemmarna i det omåttligt populära K-popbandet BTS ska beviljas undantag från obligatorisk militärtjänst. Men förslaget får kritik.


Frågan om militärtjänst för bandets sju medlemmar har varit ett hett ämne i Sydkorea eftersom dess äldste medlem, Jin, står inför mönstring i december när han fyller 30 år.

Nu uppger tjänstemän att man överväger att ta till en offentlig opinionsundersökning där folket får tycka till om pojkgruppsmedlemmarna ska beviljas frisedel eller inte.

Försvarsminister Lee Jong-sup säger att han beordrat sina tjänstemän att snabbt genomföra undersökningen, men att hans departement också kommer att överväga andra faktorer. Det gäller bland annat den betydelse BTS har på landets ekonomi, vikten av militärtjänst samt "övergripande nationella intressen".

Lag på militärtjänst

Efter att hans uttalande väckt starka reaktioner klargjorde hans kabinett att han enbart beordrat tjänstemän att undersöka om en sådan undersökning behövs, snarare än att starta den omedelbart.

Enligt lag måste alla arbetsföra män i Sydkorea tjänstgöra 18–21 månader i militären för att hantera hot från rivaliserande Nordkorea. Men landet ger undantag till elitidrottare, klassiska och traditionella musiker samt balett- och andra toppdansare som anses höja nationens anseende.

Fler undantag

Vissa politiker och andra har krävt att undantagen bör utökas till att omfatta även K-pop-stjärnor som BTS eftersom de högst avsevärt bidragit till Sydkoreas internationella image.

En privat undersökning tidigare i år visade att cirka 60 procent av de tillfrågade stod bakom frisedel för BTS-medlemmar. En annan undersökning från 2020 visade dock att 46 procent stöttade ett undantag medan 48 procent motsatte sig det.

Bild från maj i år då BTS besökte Vita huset i Washington, USA.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

igår 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

igår 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

igår 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.