Amanda Jansson kommer att spela en något förnyad version av torparhustrun Maja i Tiina Lymis filmatisering av klassikern 'Stormskärs-Maja'. Arkivbild.
Amanda Jansson kommer att spela en något förnyad version av torparhustrun Maja i Tiina Lymis filmatisering av klassikern 'Stormskärs-Maja'. Arkivbild. - Foto: TT

"Tunna blå linjen"-stjärna i åländsk klassiker

Amanda Jansson, känd bland annat som Sara i SVT-serien "Tunna blå linjen", ska spela huvudroll i en nyfilmatisering av Anni Blomqvists klassiker "Stormskärs-Maja", rapporterar amerikanska Variety.


Bokserien handlar om torparhustrun Maja på Stormskäret och utspelar sig på 1800-talet. Böckerna skrevs av ålänningen Anni Blomqvist och filmatiserades av Yle 1976. Serien blev en de mest populära finlandssvenska serierna någonsin.

Filmen regisseras av Tiina Lymi, som säger till Variety att mycket av filmen baserats på böckerna men att hon har tagit sig vissa friheter. Bland annat har hon gjort huvudrollen till en mer feministisk karaktär.

Majas man kommer att spelas av Linus Troedsson och i övriga roller syns Jonna Järnefelt, Tobias Zilliacus och Amanda Kilpeläinen Arvidsson.

Filmen ska ha premiär i januari 2024.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!