Torsdag 1 Dec
Stockholm

Så tystade Ana de Armas sina tvivlare

Ana de Armas vid 'Blonde'-premiären i Los Angeles. Arkivbild.
Ana de Armas vid 'Blonde'-premiären i Los Angeles. Arkivbild. Foto: TT

För att axla rollen som Marilyn Monroe bestämde sig Ana de Armas för att lära sig allt om den ikoniska skådespelaren – och om platser som var både mörka och obekväma.Hon var en kvinna precis som jag, säger de Armas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Ana de Armas

Ålder. 34.

Bor: New York.

Familj: Pojkvännen Paul Boukadakis.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Blade runner 2049", "Knives out", "No time to die".

Aktuell med filmen "Blonde".

När det stod klart att Ana de Armas fått rollen som Marilyn Monroe i filmen ”Blonde” var det många som skakade på huvudet.

En mörkhårig kubanska, som för några år sedan inte kunde någon engelska som den blonda ikonen Monroe – det var väl ändå inte möjligt? Men jodå, och efter världspremiären på filmfestivalen i Venedig konstaterade kritikerna att valet var rätt.

— Blev jag överraskad? Det var så totalt oväntat. En roll som den här borde inte komma min väg, säger Ana de Armas till TT.

Men regissören Andrew Dominik var tidigt övertygad. Han hade sett Ana de Armas i en amerikansk komedi och kände att det fanns någonting i hennes utseende som passade den Marilyn Monroe han ville berätta om.

— Det var ungefär som när någon går in genom dörren och du omedelbart känner att "detta är rätt", säger Andrew Dominik.

Ana de Armas spelar Marilyn Monroe i filmatiseringen av Joyce Carol Oates "Blonde". Pressbild.

Lärde sig allt

"Blonde" bygger på Joyce Carol Oates tegelstensbok med samma namn. Boken är en mix av fakta och fiktion som tar avstamp i verkliga händelser i Marilyn Monroes liv – men som sedan spinner vidare med sådant som kunde ha inträffat och sådant som antagligen aldrig har hänt. Ana de Armas säger att hennes kunskap om Monroe var rätt minimal. Nu fick hon se alla hennes filmer, läsa hennes brev och läsa hennes dagböcker.

— Jag gjorde stora upptäckter. Jag lärde mig allt om henne, om kvinnan, om hennes barndom, om hennes relationer, om hennes smärta. Det fanns mycket att lära, säger hon.

— Hon var en kvinna precis som jag, samma ålder, samma yrke. Jag fick öppna mig själv för att vara villig att gå till platser som var mörka och obekväma. Jag var tvungen att gå dit, jag ville hitta hennes känslomässiga sanning.

Född på på Kuba

Ana de Armas är född på Kuba. Hon ville tidigt bli skådespelare och fick en roll i en romantisk äventyrsfilm. I samma veva flyttade hon till Spanien och fick där en roll i en tv-serie för ungdomar. Hon bestämde sig för att flytta till USA – utan att kunna engelska.

— När jag kom till USA kunde jag inte ge mig in i ett samtal, när jag gick på en audition förstod jag inte vad det var jag sade. Så jag satte mig i skolbänken. Det tog tre månader för mig med hårt pluggande, då började det ge resultat. Nu är det drygt sju år och jag känner fortfarande hur det utvecklas och går framåt.

Rollen som Marilyn Monroe har i ett slag gjort Ana de Armas känd över hela världen. Har hon funderat över vad det kommer att innebära?

— Jag vet inte. Det här tog tre år, nu kommer filmen äntligen ut. Jag känner det som att vad det än för med sig, så kommer det att vara bra. Det har förändrat mig som person, det har förändrat mitt liv. Det har skakat om mig känslomässigt, mitt samarbete med Andrew har tagit mig till nya nivåer. Det har visat att jag kunnat göra något utan fruktan, att jag kunnat göra något som är stort och modigt.

Regissören Andrew Dominik och huvudrollsinnehavaren Ana de Armas på plats i Venedig. Arkivbild.
TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.