Fredag 2 Dec
Stockholm

Oscarsvinnare vädjar om stöd till Irans kvinnor

Asghar Farhadi, känd för filmer som 'Nader och Simin – En separation' och 'The salesman', uppmanar till solidaritet med Irans kvinnor. Arkivbild.
Asghar Farhadi, känd för filmer som 'Nader och Simin – En separation' och 'The salesman', uppmanar till solidaritet med Irans kvinnor. Arkivbild. Foto: TT

Den Oscarsbelönade iranske regissören Asghar Farhadi uppmanar alla som tror på mänsklig värdighet och frihet att nu uttrycka sin solidaritet med Irans "starka och modiga kvinnor".

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Tusentals personer har protesterat på Irans gator efter den 22-åriga Mahsa Aminis död sedan hon häktats av landets moralpolis. Kvinnan misstänktes ha brutit mot de stränga reglerna om huvudklädnader för kvinnor och rapporteras ha blivit slagen i huvudet.

I ett meddelande på Instagram säger Farhadi att han är stolt över alla iranska kvinnor som nu protesterar för de grundläggande rättigheter som staten nekat dem i åratal, skriver Deadline.

"Många av dem är väldigt unga; 17 år gamla, 20 år gamla. Jag såg upprördheten och hoppet i deras ansikten och i deras sätt att gå längs gatan. Jag känner djup respekt för deras kamp för frihet och rätt att välja sin egen framtid trots all brutalitet de utsätts för. Jag är stolt över mitt lands starka kvinnor, och jag hoppas innerligt att deras ansträngningar gör att de når sina mål."

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.