Stockholm

Rysk akademiordförande avgår i protest

Ryssland lämnar inte in något bidrag till årets Oscarsgala. Arkivbild.
Ryssland lämnar inte in något bidrag till årets Oscarsgala. Arkivbild. Foto: TT

Ordföranden för den ryska filmakademin, regissören Pavel Tjuchraj, meddelar att han lämnar sitt uppdrag i protest efter att Ryssland inte lämnar in ett bidrag till Oscarsgalan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Pavel Tjuchraj uppger att beslutet togs bakom hans rygg. I ett brev till den ryska statliga nyhetsbyrån Tass beskriver han beslutet om bojkott som "illegalt" och berättar samtidigt att han avgår, uppger The Guardian.

Det är första gången sedan Sovjetunionens upplösning som Ryssland bestämt sig för att inte skicka in ett bidrag. Under tisdagskvällen uppgav Tjuchraj för ryska nyhetsbyrån Interfax att ytterligare minst fyra medlemmar i den kommitté som utser de Oscarsbidragen avgått. Bland dem finns regissören Andrei Zvyagintsev, känd för bland annat "Leviatan" och "Återkomsten".

Den ryske regissören Nikita Michalkov – en känd Putinsupporter och krigsivrare – är den enda ryske filmskaparen hittills som tagit emot en Oscar för bästa utländska film. 1994 fick han statyetten för filmen "Brända av solen".

Michalkov, en av de mäktigaste personerna inom rysk filmindustri, lämnade Oscarskommittén redan i augusti – då enligt Tass med motiveringen att "det inte finns någon mening" med att skicka ett bidrag till ett land (USA) "som förnekar vår existens".

1994 fick den ryske regissören Nikita Michalkov – numera en känd Putinsupporter – en Oscar för filmen "Brända av solen". Arkivbild.
TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.