Ryssland lämnar inte in något bidrag till årets Oscarsgala. Arkivbild.
Ryssland lämnar inte in något bidrag till årets Oscarsgala. Arkivbild. - Foto: TT

Rysk akademiordförande avgår i protest

Ordföranden för den ryska filmakademin, regissören Pavel Tjuchraj, meddelar att han lämnar sitt uppdrag i protest efter att Ryssland inte lämnar in ett bidrag till Oscarsgalan.


Pavel Tjuchraj uppger att beslutet togs bakom hans rygg. I ett brev till den ryska statliga nyhetsbyrån Tass beskriver han beslutet om bojkott som "illegalt" och berättar samtidigt att han avgår, uppger The Guardian.

Det är första gången sedan Sovjetunionens upplösning som Ryssland bestämt sig för att inte skicka in ett bidrag. Under tisdagskvällen uppgav Tjuchraj för ryska nyhetsbyrån Interfax att ytterligare minst fyra medlemmar i den kommitté som utser de Oscarsbidragen avgått. Bland dem finns regissören Andrei Zvyagintsev, känd för bland annat "Leviatan" och "Återkomsten".

Den ryske regissören Nikita Michalkov – en känd Putinsupporter och krigsivrare – är den enda ryske filmskaparen hittills som tagit emot en Oscar för bästa utländska film. 1994 fick han statyetten för filmen "Brända av solen".

Michalkov, en av de mäktigaste personerna inom rysk filmindustri, lämnade Oscarskommittén redan i augusti – då enligt Tass med motiveringen att "det inte finns någon mening" med att skicka ett bidrag till ett land (USA) "som förnekar vår existens".

1994 fick den ryske regissören Nikita Michalkov – numera en känd Putinsupporter – en Oscar för filmen "Brända av solen". Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.