2010 höll riksdagens kulturutskott en öppen utfrågning om jämställdhet och maktstrukturer inom kulturen. Arkivbild.
2010 höll riksdagens kulturutskott en öppen utfrågning om jämställdhet och maktstrukturer inom kulturen. Arkivbild. - Foto: TT

Blir kulturutskottet "skyltfönster" för SD?

Nästa ordförande i kulturutskottet kan bli en sverigedemokrat. SD prioriterar området och skulle med en sådan post kunna få ett skyltfönster för partiets kultursyn. Det konstaterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.


Fakta: Kulturutskottet

Är ett av riksdagens 15 utskott där ledamöterna förbereder riksdagens beslut.

I varje utskott sitter 17 ledamöter som fungerar som ett slags miniriksdag.

Själva besluten tas dock av riksdagen som inte behöver gå på utskottets linje.

Hade Sverigedemokraterna fått sitta i regeringen hade partiet helt säkert velat ha uppdraget som kulturminister, framhåller Andreas Johansson Heinö, tidigare forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och numera förläggare på den marknadsliberala tankesmedjan Timbros förlag.

I uppgörelsen om riksdagens talmän ingick att Sverigedemokraterna ska få åtta så kallade presidieposter – som ordförande eller vice ordförande – i riksdagens utskott. Redan detta är ett enormt steg för partiet som aldrig haft några sådana uppdrag tidigare.

— Om de nu inte får sitta i regeringen vill de säkert få kompensation genom en tung post i kulturutskottet. Sedan kan det ju ändå bli så att de andra partierna går emot det, men det är troligt att SD vill ha den här posten, säger Andreas Johansson Heinö.

"Lojal med det svenska"

Partierna kommer att önska presidieplatser inom politikområden där man har sina kärnfrågor, konstaterar även Jonas Hinnfors, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet.

— SD är ju faktiskt profilerade på just kulturpolitik, även om det inte är den kulturpolitik som vi ofta tänker på. Man placerar in den i att vara lojal med det svenska och med det som man uppfattar som en storslagen svensk historia. Man är också väldigt kritisk till delar av av den kulturpolitik som förts tidigare.

Han exemplifierar med att ett populistiskt och radikalt högerparti som SD ofta tar på sig en roll av att vara "folkets företrädare" i vad man ser som konflikter mellan "folket" och olika "eliter".

— Bland annat pekar man på att "vanligt folk" känner sig främmande inför den konst och de kulturyttringar som har förts fram. Det här är min tolkning av deras förslag genom åren – när det gäller offentliga anslag ska de inte ordnas på samma sätt som nu har skett. De går till fel typ av konst och kulturyttringar menar man.

En plattform

Vad skulle då presidieposter som ordförande eller vice ordförande i kulturutskottet kunna betyda för att driva igenom partiets politik? De slutgiltiga besluten tas av riksdagen efter att utskottet hanterat förslagen från regeringen eller motioner från enskilda riksdagsledamöter.

Om det skulle bli en oavgjord omröstning i utskottet har just ordföranden utslagsröst – vilket i sin tur inte behöver betyda att riksdagen sedan går på samma linje.

— Man kan väl säga att det kan vara ett skyltfönster. Det är i utskottet som nästan alla uppgörelser hamras fram och är det så att man har en utskottsordförande som organiserar arbetet och som är skicklig, kan det bildas bryggor i utskotten. Det sker väldigt mycket där som kan leda till bryggor mellan partierna som man kanske inte tänkte skulle vara möjliga, säger Jonas Hinnfors.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jill Johnson släpper ny countrysingel

1 timme sedan

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

1 timme sedan
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvists ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan...Se bilderna här på Nyheter24.