Stockholm

Oleg Sentsov blir hedersordförande i filmjury

Ukrainska filmskaparen Oleg Sentsov, som just nu strider för sitt hemland, får hedersuppdrag på Stockholms filmfestival. Arkivbild.
Ukrainska filmskaparen Oleg Sentsov, som just nu strider för sitt hemland, får hedersuppdrag på Stockholms filmfestival. Arkivbild. Foto: TT

Den ukrainske regissören Oleg Sentsov blir årets hedersordförande i Stockholms filmfestivals jury.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

— Jag är väldigt tacksam och hedrad. Jag förstår också vad det betyder för det ukrainska folket, säger Sentsov till SVT:s Kulturnyheterna.

Ukraina är också tema på årets filmfestival där ryska filmer portas så länge kriget pågår.

Oleg Sentsovs film ”Rhino” vann Bronshästen vid Stockholms filmfestival 2021, men sedan dess har Sentsov lagt filmskapandet åt sidan för att strida i kriget i Ukraina.

Sentsov greps 2014 efter att ha kritiserat Rysslands annektering av Krimhalvön och satt fängslad i fem år i Ryssland, dömd för terrorbrott.

På grund av det pågående kriget säger Sentsov att han inte kommer att kunna vara en aktiv deltagare i filmfestivalens jury och inte vara på plats i Stockholm.

— Allt är på paus just nu. Jag jobbar på framtida filmprojekt när jag har tid och kommer att återgå till arbetet efter att Ukraina segrat. Just nu är jag på heltid i Ukrainas militära styrka, säger han till Kulturnyheterna.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.